InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Noduli mamari

Noduli mamari: Tipuri cauze diagnostic și tratament

 

Noduli mamari: Tipuri cauze diagnostic și tratament

Nodulii mamari reprezintă mase de țesut localizate în interiorul glandei mamare, rezultate din proliferarea necontrolată a celulelor din interiorul sânului. Majoritatea nodulilor mamari sunt de natură benignă, adică necanceroasă. La palpare, nodulii mamari se resimt ca niște umflături, natura lor fiind confirmată numai prin investigații imagistice sau imunohostochimice.

Cauzele nodulilor mamari nu sunt cunoscute pe deplin, cele mai multe studii indicând factori de natură genetică O suspiciune la nivelul sânului trebuie să primească neapărat consultul medical de specialitate în urma căruia se vor efectua eventuale investigații suplimentare (ecografie mamară, mamografie , sonoelastografie mamară, RM, biopsie mamară).

 

Cuprins:

 

Tipuri de noduli la sân

Există mai multe clasificări ale nodulilor mamari:

Clasificarea după natura nodulilor

În funcție de natura lor, nodulii la sân sunt de două feluri:

  • noduli mamari benigni (necanceroși): sunt formațiuni inofensive. Pot fi noduli benigni chisturile mamare, abcesele mamare, adenomul mamar, papiloamele, lipomul.
  • noduli mamari maligni (de natură canceroasă): se simt la palpare ca și cum ar fi prinși în țesutul profund al sânului și sunt predominant formațiuni dure. Pot avea formă neregulată.

 

Clasificarea după simptomele cauzate

  • noduli nedureroși;
  • noduli dureroși: în cazul unor chisturi mamare, pacientele se pot confrunta cu anumite dureri.

 

Clasificarea după consistența nodulilor

  • noduli duri: formațiunile tari sunt cele care au o natură potențial cancerigenă;
  • noduli moi la atingere: este vorba de cele mai multe ori despre formațiuni numite lipom, un nodul care este moale la atingere, necanceros, nedureros și mobil (tumoare benignă). Lipoamele sunt considerate tumori benigne care apar în structura adipoasă a sânului.

 

Simptomele nodulilor mamari

Simptomele care pot însoți nodulii la sân sunt:

  • nodulul sau formațiunea care se manifestă la nivelul sânului. Trebuie spus însă că în cele mai multe cazuri, prezența nodulilor nu înseamnă cancer.
  • formațiuni bine definite care apar pe sân sau sub axilă (o umflătură la subraț). Aceste formațiuni trebuie și ele investigate de un medic specialist pentru a se afla care este natura lor.
  • disconfort: poate varia, de la o durere ușoară până la durere severă. Sânii sunt sensibili la atingere.
  • glande mamare inflamate.
  • modificări ale aspectului pielii pe sâni.
  • modificări ale formei sau dimensiunii sânului.
  • modificări ale mamelonului.
  • dureri mamare/de oase.
  • umflarea zonei din preajma claviculei.

 

De ce apar nodulii la sân?

Există mai multe cauze ale apariției nodulilor la sâni. Iată-le pe cele mai importante:

Tulburări hormonale

Este posibil ca anumite dezechilibre hormonale să ducă la apariția unor noduli mamari. Nici aceștia nu sunt, în cele mai multe cazuri, canceroși, putând fi asociați fluctuațiilor hormonale normale ale organismului.

Traumatisme

Traumatismul poate însemna o lovitură în zona sânului, care poate duce la formarea unui nodul tare, cu o formă neregulată, de cele mai multe ori. Acești noduli dispar de la sine, în timp, în lipsa oricărei intervenții.

 

Infecții

Infecțiile pot lua forma unor abcese mamare. Abcesul mamar este un nodul dureros, care se formează în interiorul țesutului mamar. Acest nodul este mai special, în sensul că el este de fapt o pungă de puroi. Cu alte cuvinte abcesul mamar reprezintă o infecție bacteriană la nivelul sânului. Simptomele sunt: inflamarea zonei, roșeață, febră. Bacteria care provoacă abcesul mamar pătrunde în sân prin crăpăturile de la nivelul mamelonului (rezultate în urma alăptatului).

 

Modificări fibrochistice

Este vorba despre mai multe boli care pot afecta unul sau ambii sâni. Nu este identificată o cauză a acestor afecțiuni, ceea ce se cunoaște până acum este că modificările fibrochistice se declanșează atunci când țesutul mamar reacționează la schimbările hormonale care au loc în interiorul organismului

 

Cancer mamar

Există situații în care nodulii mamari se dovedesc a fi canceroși. O parte dintre acești noduli maligni sunt dureroși. Un astfel de nodul se simte tare la atingere, poate fi clar palpabil, nu se deplasează și se poate dezvolta frecvent in premenopauza/ menopauză.

 

Factorii de risc pentru apariția nodulilor mamari

Factorii de risc care favorizează apariția nodulilor mamari sunt:

  • sexul: femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea nodulilor mamari.
  • vârsta: există o probabilitate mai mare pentru o femeie să dezvolte cancer mamar dacă este trecută de 50 de ani.
  • moștenirea genetică: dacă în familie există cazuri de cancer la sân, există o probabilitate mai mare ca astfel de noduli să apară.
  • radiațiile: mai ales cele din partea superioară a corpului pot favoriza dezvoltarea unor asemenea formațiuni mamare.
  • obezitatea: studiile au demonstrat că femeile supraponderale/obeze prezintă un risc mai mare de a dezvolta noduli mamari după instalarea menopauzei. Este bine de știut că obezitatea reprezintă un factor de risc și pentru apariția cancerului mamar la bărbați.

Metode de diagnostic pentru nodulii mamari

Evaluarea unui nodul mamar începe cu un control senologic. Trebuie spus că palparea manuală a sânilor nu reprezintă o metodă eficientă de depistare a unui cancer mamar în stare incipientă. Este necesar un consult medical și investigații imagistice suplimentare. Pentru a face o comparație, prin palpare manuală se poate depista un nodul când acesta are cel puțin 2 cm, în vreme ce medicul senolog detectează o formațiune suspectă atunci când aceasta nu este mai mare de 1 cm, iar  metodele moderne de depistare a cancerului investighează formațiuni de dimensiuni milimetrice. Trecem în revistă următoarele metode de investigare a nodulilor mamari: ecografia mamară, mamografia, sonoelastografia, rezonanța magnetică (RMN), biopsia.

Ecografia mamară

Ecografia mamară se recomandă în cazul evaluării nodulilor de sân la femeile care nu au împlinit 40 de ani, sau la femeile gravide/care alăptează. Ecografia poate face diferența între un chist mamar (care este umplut cu lichid) și un nodul întărit care are un aspect malign. Dacă ecografia nu oferă date suficiente, atunci medicul senolog poate recomanda investigații suplimentare, cum ar fi o mamografie, o sonoelastografie sau un RMN.

Mamografia digitală

Mamografia este recomandată mai ales femeilor cu vârsta de peste 40 de ani. Prin această investigație imagistică se pot identifica cei mai mulți noduli maligni. Uneori, mamografia poate fi completată și de alte investigații, cum ar fi: ecografie mamară, RMN mamar, CT sau biopsie.

Sonoelastografia

Este o ecografie mai complexă, care ajută la diferențierea nodulilor benigni de cei maligni. Diferența este făcută în baza elasticității celor 2 tipuri de tumori. Astfel, o tumoră canceroasă poate fi de până la 28 de ori mai rigidă, comparativ cu țesutul din vecinătate. Așadar, când se aplică o compresiune sau o vibrație, tumora se deformează mai puțin față de țesutul din jur. Astfel, examenul ecografic, completat de o elastografie, contribuie la un diagnostic corect și precoce al cancerului mamar.

Rezonanța magnetică (RMN)

Rezonanța magnetică este o investigație imagistică extrem de sensibilă la evaluarea nodulilor mamari, în sensul în care sunt depistate micile anomalii care se formează în țesutul mamar. Trebuie spus însă că RMN-ul nu detectează microcalcificările care au un caracter malign și care pot fi identificate la mamografie.

 

Biopsia

Această procedură presupune recoltarea unei mostre de țesut mamar care ulterior este analizată la microscop. Există mai multe tipuri de biopsie, în funcție de felul în care este realizată: aspirația cu ac fin, biopsia excizională, biopsia cu ac gros.

 

Cum pot fi tratați nodulii mamari?

Medicul va face un examen clinic și cel mai probabil va apela la investigații imagistice. În urma acestui consult, medicul specialist va prescrie medicamente sau va oferi recomandări suplimentare.

Tratament medicamentos

  • Daca este vorba de un abces mamar, atunci foarte probabil tratamentul va fi pe bază de antibiotice.
  • Dacă este cazul unui chist mare și dureros, se poate opta pentru o puncție aspirativă (se extrage, prin intermediul unui ac subțire, lichidul). Este posibil ca acel chist să se reumple. În acest caz trebuie făcută o biopsie, pentru a vedea dacă nu este vorba de un carcinom.
  • Dacă este un nodul mamar malign, medicul va recomanda cel mai probabil o biopsie, iar tratamentul va fi prescris în funcție de stadiul bolii (chimioterapie, tratament cu radiații, intervenție chirurgicală, sau o combinație între acestea). În cele mai grave situații, singura opțiune a pacientei poate fi o operație de mastectomie (screening de prevenție).

Cea mai bună formă de prevenție a cancerului mamar o reprezintă investigațiile făcute periodic, sau atunci când observăm, prin palpare (și nu numai), anumite modificări ale sânului. Consultă întotdeauna medicul specialist și urmează recomandările acestuia.

 

play
100 DE RĂSPUNSURI

Am pregătit 100 de materiale video în care răspundem la cele mai frecvente întrebări despre cancerul mamar.

Dr. Cristian Viisoreanu
DR. CRISTIAN G. VIIȘOREANU

Medic primar Chirurgie generală,
Supraspecializare în Chirurgie oncologică 

"Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț, pe care îl putem pierde atât de ușor atunci când nu îl ocrotim îndeajuns!"

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri! Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.