Biopsia Pe Ac Gros – InstitutulSanului.ro

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Biopsia pe ac gros

Biopsia pe ac gros se poate folosi în cazul unei mase vizibile la mamografie sau la ecografie sau care poate fi simțită la palpare. O biopsie cu ac gros folosește un ac mai mare decât în cazul biopsiei aspirative pe ac fin. Prin această procedură este extras un mic cilindru de masă, nu doar celule, oferindu-i anatomopatologului mai mult țesut de analizat. În majoritatea cazurilor, procedura este efectuată sub ghidaj imagistic.

Biopsia pe ac gros poate oferi un diagnostic definitiv în majoritatea cazurilor. Este adesea prima procedură folosită la evaluarea unui nou nodul sa a unei zone care ne interesează dintr-o mamografie. Biopsia chirurgicală deschisă este o procedură mai invazivă, deci capacitatea de a efectua o biopsie pe ac gros poate elimina necesitatea unei biopsii chirurgicale.

Pregătirea pentru procedură

Este necesar să informați medicul dacă ați luat aspirină sau orice alt medicament anticoagulant , deoarece acestea pot să împiedice coagularea normală a sângelui în timpul procedurii, provocând o hemoragie puternică. În plus, este recomandat să nu folosiți deodorant, pudră de talc, loțiune sau parfum în ziua procedurii deoarece acestea pot interfera cu investigațiile imagistice.

Cum decurge procedura

În cazul tuturor biopsiilor pe ac gros, locul înțepăturii este anesteziat cu anestezic local. Este posibil să fie efectuată și o mică incizie (0,3-0,6 cm) pentru a permite introducerea mai ușoară a acului de biopsie. De obicei, se iau mai multe probe de țesut, pentru a asigura o eșantionare adecvată. În general, femeile nu resimt prea mult disconfort în timpul procedurii. Țesutul excizat este analizat apoi de anatomopatolog.