Mastectomia
Mastectomia este operația chirurgicală de îndepărtare a sânului, în urma diagnosticului de cancer mamar. Până în anii 1980, mastectomia era aproape mereu recomandată pentru tratarea cancerului de sân. Cercetătorii au aflat însă că operații de mai mică anvergură (lumpectomia), combinate cu radioterapie, pot trata cancerul la fel de bine ca mastectomia. Astfel, supraviețuirea după diagnostic era aceeași, indiferent de tipul de intervenție ales: fie lumpectomie cu radioterapie, fie mastectomie.
Tot ce trebuie să știi despre mastectomie, află de la Dr. Cristian Viișoreanu.
Prin urmare, în prezent, pentru multe cazuri de cancer mamar nu este obligatoriu să se facă o mastectomie pentru ca tratamentul să aibă succes. Astfel, pacienta își poate păstra sânul, fiind îndepărtată numai tumoarea împreuna cu o zona de țesut sănătos, pentru ca medicul să fie sigur că a eliminat toate celulele bolnave.
Ce presupune mastectomia?
Mastectomia presupune extirparea sânului afectat de cancer. În acest fel este redus foarte mult riscul de recidivă a bolii și nu mai este necesar tratamentul pe bază de radioterapie pentru toate cazurile, care este recomandat în cazul în care este păstrat sânul și eliminată doar tumoarea canceroasă.
În timpul operației de mastectomie chirurgul face o singură incizie oblica pe jumătate de torace. În acest fel va îndepărta complet sânul și, dacă este necesar, inclusiv ganglionii limfatici axilari.
Când este recomandată mastectomia? Află de la Dr. Cristian Viișoreanu
Există mai multe tipuri de mastectomie: radicală, radicală modificată și simplă (totală). Medicul este cel care va decide tipul potrivit de operație și va discuta cu pacienta despre avantajele respectivei proceduri și despre ce presupune intervenția.
Comunicarea deschisă între medic și pacientă este esențială, pentru că în acest fel experiența prin care trece femeia va fi mai puțin traumatizantă. De mare ajutor pot fi poze cu mastectomie, pe care pacienta să le vadă, ca să știe cum va arăta corpul ei după operație și să fie informată despre opțiunile pe care le are pentru reconstrucția mamară.
Tipuri de mastectomie
Mastectomia radicală (simplă). În prezent, mastectomia radicală este o procedură rareori folosită. Prin această intervenție, chirurgul îndepărtează întregul sân, o parte din peretele mușchiului mare pectoral, ganglionii limfatici axilari, precum și surplusul de grăsime și piele.
Mastectomie sau chirurgie conservatoare?
Acesta era tratamentul standard pentru cancer mamar începând cu anii 1900 și până în anii 1970, dar acum operația de mastectomie radicală este limitată la cazurile de cancer local avansat, care a metastazat în mușchiul mare pectoral.
Mastectomia radicală modificată.
Acest tip de mastectomie a fost cel mai utilizat în decursul ultimelor 3 decenii din secolul XX, pentru tratarea cancerului mamar invaziv. Operația presupune excizia întregului sân, sunt îndepărtate inclusiv pielea, areola și mamelonul, precum și unii ganglioni limfatici axilari.
În cadrul acestei intervenții, se păstrează însă mușchii peretelui anterior al toracelui, astfel încât pieptul pacientei va avea un contur mai normal ca în cazul mastectomiei radicale. Acest tip de intervenție este cunoscut și sub denumirea de mastectomie Madden, după numele medicului John Madden, care a inventat tehnica, în 1972.
Mastectomia simplă (totală).
Mastectomia simplă (totală) implică îndepărtarea țesutului mamar, a pielii, a areolei și a mamelonului. În general, această procedură este folosită atunci când ganglionii limfatici axilari nu trebuie îndepărtați, de exemplu, când în urma examinării unui ganglion limfatic santinelă nu s-a demonstrat prezența de celule canceroase.
Operația de mastectomie totală poate fi efectuată pentru tratarea cancerului mamar neinvaziv, cum este carcinomul ductal in situ. De asemenea, acest tip de operație este folosit uneori pentru tratamentul profilactic al cancerului mamar, la femeile expuse unui risc mai mare de boală. În cazul în care femeia optează pentru îndepărtarea completă a ambilor sâni, pentru eliminarea riscului de cancer mamar, operația se numește dublă mastectomie.
Mastectomia cu reconstrucție imediată.
Pentru îmbunătățirea calității vieții pacientelor, operația de mastectomie poate fi realizată simultan cu reconstrucția mamară. Această intervenție de chirurgie plastică si reconstructiva permite refacerea imediată a sânului îndepărtat, în cadrul unei singure operații.
În acest caz, echipa de specialiști care va trata pacienta va fi alcătuită din oncolog, chirurg, radiolog și chirurg plastician. Intervenția va reda o formă cât mai naturală a sânului și se poate efectua cu ajutorul implanturilor mamare siliconice sau cu țesutul propriu al pacientei.
Astfel, viața după mastectomie nu va fi afectată semnificativ, pentru că sânii reconstruiti vor aduce un plus în moralul pacientei, datorită operației de mastectomie cu reconstrucție imediată.
Când este recomandată mastectomia?
Operația de mastectomie este recomandată atunci când tumoarea canceroasă de la nivelul sânului este prea mare pentru lumpectomie sau cand sanul este prea mic sau cand raspunsul la chimioterapie nu este unul corespunzator. De asemenea, intervenția se poate realiza la cererea pacientei, dacă aceasta vrea să reduca cat mai mult riscul de recidivă sau dacă nu vrea să urmeze ședințe de radioterapie, care sunt necesare în cazul unei operații care presupune păstrarea sânului.
Mastectomia poate fi unilaterală (la un singur sân) sau bilaterală (sau dublă – la ambii sâni).
Operația este singura opțiune de tratament pentru cancerul mamar în următoarele situații:
- Cancer ductal in situ extins (cancer mamar noninvzaiv)
- Cancer mamar stadiul III (după chimioterapie)
- Cancer recurent (recidivă)
- Boala Paget a sânului (formă de cancer care afectează mamelonul și areola)
- Mai multe tumori canceroase la un sân (boala multicentrica)
- Microcalcificările extinse la nivelul sânului
- Mutații genetice care cresc riscul de recidivă
- Tumoarea canceroasă este foarte mare
- Radioterapia nu este recomandată
- Prevenirea cancerului mamar (la paciente care au un risc foarte mare de a face această boală).
În ultima situație, medicul și pacienta trebuie să analizeze foarte atent opțiunile pentru prevenirea cancerului. Unele femei aleg să facă dublă mastectomie chiar și în absența bolii, doar ca să elimine riscul de cancer mamar, dacă au anumite mutații genetice care predispun la această boală și dacă au în familie rude care au făcut boala.
Cum a evoluat tratamentul chirurgical în ultimii ani? – Dr. Cristian Viișoreanu
Totuși, trebuie reținut că operația de mastectomie nu se face în mod normal în scop profilactic, pentru că există multe metode eficiente de screening, astfel încât cancerul poate fi descoperit și tratat din timp.
Pregătirea pentru mastectomie
Înainte de operație, pacienta va fi consultată de medicul chirurgul și de un medic anestezist, pentru ca echipa care o va trata să cunoască în detaliu istoricul ei medical. Ea va fi informată despre ce presupune operația și tipul de anestezie pe care o va primi, respectiv posibilele riscuri si complicații ce pot apărea pe parcursul intervenției chirurgicale sau postoperator.
În momentul mastectomiei, sânul poate fi reconstruit. Află cum de la Dr. Andreea Meruță.
Pacienta trebuie să le spună medicilor dacă suferă de alergii, dacă are și alte afecțiuni, dacă fumează, consumă alcool sau dacă urmează tratamente cronice. Unele medicamente, precum aspirina, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și medicamentele anticoagulante pot provoca o sângerare excesivă în timpul operației. Alte medicamente și suplimente naturiste pot interacționa cu anestezicul. De aceea, înainte de operație pacienta trebuie să oprească administrarea acestor substanțe.
Investigațiile medicale obligatorii înainte de mastectomie includ un set de analize de sânge și o electrocardiogramă (EKG), iar cu aproximativ 12 ore înainte de operație pacienta nu are voie să mai mănânce sau să bea apă. În mod normal, internarea în spital va avea loc în ziua intervenției, nu înainte.
Ce se întâmplă în timpul operației de mastectomie?
După administrarea anesteziei chirurgul face o incizie amplă ca să îndepărteze sânul. La final va introduce în axilă unul sau două tuburi de dren din silicon, de grosimea unui creion. Tuburile de dren sunt cusute de piele pentru a rămâne pe loc și capetele sunt atașate la un burduf aspirativ. Aceste tuburi de dren ajută la evacuarea limfei secretata post-operator la nivelul operației.
Cât durează operația de mastectomie? Dacă intervenția nu include și reconstrucția sânului, durata este de aproximativ o ora, însă, dacă pacientei i se face simultan și reconstrucție mamară, atunci operația poate dura 2-3 ore.
Recuperarea după mastectomie
După operație pacienta va fi monitorizata. Intravenos vor fi administrate medicamentele necesare (analgezice, antibiotice). Tubul de dren va fi verificat periodic, iar pacienta va învăța cum să aibă grijă de el și să observe singură dacă drenarea se produce corect. Când se scot tuburile de dren după mastectomie? De obicei, după aproximativ 3 săptămâni de la operație, atunci când limfa care se scurge prin ele este sub 30 ml pe zi.
Durerea după mastectomie va fi controlată cu analgezice și va fi ceva mai intensă dacă medicul a fost nevoit să scoată și ganglionii limfatici. În acest caz, zona axilei va fi amorțită, deși după câteva luni senzațiile ar putea reveni la normal. Acest fenomen este normal, deoarece în timpul scoaterii ganglionilor sunt afectati nervii senzitivi ai zonei. Mușchii nu sunt însă afectați, prin urmare pacienta își va putea mișca normal brațul.
Efortul fizic este interzis după mastectomie, dar pacienta va fi încurajată să-și miște brațele. La externare, medicul îi va oferi toate sfaturile necesare pentru îngrijirea operației, astfel încât semnele unei posibile infecții să fie observate imediat. Recuperarea după mastectomie este de durată, dar internarea în spital este in medie de doua nopți daca nu apar complicații.
Ulterior, pacienta va fi îndrumată spre un medic oncolog, care să-i recomande tratamentul potrivit, în funcție de rezultatele examenului histopatologic. De asemenea, medicul îi va explica pacientei când poate să poarte din nou un sutien, când are voie să facă sport și ce contraindicații există după mastectomie, de care trebuie să țină cont.
Am pregatit 100 de materiale video in care raspundem la cele mai frecvente intrebaridespre cancerul mamar
Medic primar Chirurgie generală, supra-specializare în Chirurgie oncologică, promotor al tehnicii ganglionului santinelă în mediul privat.
„Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț, pe care îl putem pierde atât de ușor atunci când nu îl ocrotim îndeajuns!”
Programări
Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.
Consultație online
Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri!
Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.
Ghidul nostru
Tot ce trebuie să știi despre cancerul mamar
Da, cancerul mamar este o boală gravă și este adevărat că poate fi fatală sau poate avea un impact major asupra psihicului și a stilului de viață.
Suport
Tehnica prin care poate fi evitată înlăturarea ganglionilor axilar
Mulțumesc frumos domnule Doctor pentru tot ce ați făcut pentru mine! Astăzi sunt trei ani de la operație! Mulțumesc lui Dumnezeu că a făcut posibil ca eu sa fiu operată de dumneavoastră și mâinile dumneavoastră, mâini în care Dumnezeu a pus viață pentru cine vă trece pragul cabinetului!
Felicitări Domnule Dr. Cristian Viișoreanu! O echipă de profesioniști ! Mulțumesc pentru profesionalism, pentru empatie, pentru tot ce faceți pentru pacientele dumneavoastră! Meritați toată stima, respectul și aprecierea!
Dumnezeu să vă dea putere și sănătate să vindecați și alți pacienți aflați în suferință... Mamei mele i-ați dat șansa la o alta viață.