Pregătirea pentru intervenția chirurgicală
Indiferent dacă ați făcut sau nu o intervenție chirurgicală în trecut, ideea de a face o operație poate fi stresantă. Informațiile prezentate în continuare sunt menite să vă dea o idee generală legată de lucrurile la care să vă așteptați în timpul intervenției chirurgicale pentru înlăturarea tumorii mamare. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să le adresați medicului chirurg sau personalului medical care vă îngrijește. Citiți toate materialele puse la dispoziție de clinica noastră cu privire la intervenția pe care urmează să o faceți și la ce anume să vă așteptați după această etapă.
Înainte de operație
Ce trebuie să știti despre ziua în care va decurge operația? Aflați de la Dr. Lucian Rușitoru
Înainte de operație, vă veți întâlni, probabil, cu chirurgul și cu un medic anestezist pentru a discuta despre operație și pentru a trece în revistă istoricul dumneavoastră medical. În acest moment, se va stabili planul de anestezie – anestezie locală, regională sau generală. Anestezia locală sau regională nu vă adoarme, ci doar amorțește zona care urmează să fie operată. De asemenea, puteți primi un somnifer ușor. Cu alte cuvinte, veți fi conștientă în timpul operației dar nu veți simți niciun disconfort. În cazul anesteziei generale, vi se vor da medicamente care vă fac inconștientă și vă vor împiedica să vă amintiți operația. În cazul acestui tip de anestezie, oamenii spun de obicei că sunt adormiți.
Înainte de operație veți semna un formular prin care vi se obține acordul, dacă îi permiteți echipei chirurgicale să efectueze operația. Vi se vor pune mai multe întrebări despre alergii și alte eventuale boli cronice, despre medicamentele pe care le luați și, de asemenea, dacă fumați sau beți zilnic alcool. Unele medicamente, precum aspirina, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și medicamente care subțiază sângele (anticoagulante), pot provoca o sângerare excesivă în timpul operației. Alte medicamente și suplimente naturiste pot interacționa cu anestezicul, provocând probleme. Vi se poate recomanda să încetați administrarea acestor medicamente o perioadă, înainte și după operație.
În plus, este posibil să faceți o serie de analize de sânge și se va face o analiză a funcționării inimii printr-o electrocardiogramă (EKG). Vi se va cere să nu mâncați cu 6-12 ore înainte de operație.
În ziua operației veți fi internată în spital. O asistentă vă va pregăti pentru operație. Membrilor familiei li se va spune unde vă pot aștepta.
În timpul operației
După ce primiți un anestezic și după ce a trecut destul timp pentru ca aceasta să-și facă efectul, chirurgul va face o incizie în zona tumorii pentru a o îndepărta și, odată cu ea, o parte din țesutul înconjurător. Volumul de țesut îndepărtat depinde de tipul de intervenție: lumpectomie sau mastectomie.
Este dureros tratamentul chirurgical? Ne explică Dr. Lucian Rușitoru
După excizia țesutului, chirurgul introduce unul sau două tuburi de dren din plastic, de grosimea unui creion, în locul de unde a fost îndepărtat țesutul mamar în axilă. Tuburile de dren ajută la evacuarea fluidului din rană și reduc edemul. Ele sunt cusute de piele pentru a rămâne pe loc și capetele sunt atașate la o pungă de drenare.
De obicei, lumpectomia se realizează în mai puțin de două ore. În general, excizia ganglionului limfatic se face în cursul aceleiași operații. O mastectomie care nu include reconstrucția sânului durează până la patru ore. Dacă vi se face simultan și reconstrucția sânului, operația durează în general mai mult timp.
După operație
După operație veți fi dusă în secția de Terapie Intensivă, unde un asistent medical vă va monitoriza semnele vitale și se va asigura că vă reveniți din anestezie. Este posibil să aveți montat un cateter intravenos (IV) într-unul din brațe, prin care vi se vor administra medicamente. Veți avea un bandaj aplicat pe incizie. Dacă au fost introduse tuburi de dren, o asistentă va verifica dacă drenarea se produce corect și va începe să vă învețe cum să aveți grijă de ele. Asta implică de obicei golirea lor, măsurarea cantității de lichid ți anunțarea medicului sau a asistentei în legătură cu orice problemă. Când drenajul se reduce la mai puțin de 30 ml de lichid pe zi – de obicei, după una sau două săptămâni – tuburile de dren sunt îndepărtate.
Dacă au fost excizați ganglionii limfatici, vi se va cere să mișcați brațul respectiv cât mai curând posibil, ca să nu devină rigid. Pe lângă durerea din zona pieptului, veți simți probabil amorțeală în axilă, deoarece este posibil ca nervii senzitivi să fi fost secționați sau întinși în timpul operației, deși nervii pentru mușchi nu au fost afectați. În timp, de obicei, după câteva luni, unele senzații vor reveni. În unele cazuri, pacienta poate simți o reducere a sensibilității, care devine permanentă. Zona amorțită nu reprezintă o problemă și, în general, nu afectează funcționarea brațului.
Chirurgul sau asistentul medical vă va oferi instrucțiuni privind îngrijirea la domiciliu. Printre subiectele discutate, se pot număra îngrijirea plăgii chirurgicale și a tuburilor de dren, cum să recunoașteți anumite probleme precum infecția, când să reluați purtarea unui sutien sau când să începeți să purtați o proteză mamară, de la ce activități să vă abțineți și cum să luați medicamentele.
Pe parcursul internării, un psiholog va discuta cu dumneavoastră și despre aspectele psihologice și despre diverși factori emoționali asociați cu chirurgia sânului.
După operație, veți fi văzută de un medic oncolog, pentru a discuta despre rezultatul examenului histopatologic și despre posibilitatea urmării un tratament oncologic.
Dacă operația pe care ați efectuat-o este lumpectomia, probabil că veți părăsi spitalul în aceeași zi în care v-ați internat. În cazul mastectomiei, este necesar să rămâneți o noapte în spital. O mastectomie cu reconstrucție mamară poate necesita o durata mai lungă de spitalizare.
Am pregatit 100 de materiale video in care raspundem la cele mai frecvente intrebaridespre cancerul mamar
Medic primar Chirurgie generală, supra-specializare în Chirurgie oncologică
"Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț, pe care îl putem pierde atât de ușor atunci când nu îl ocrotim îndeajuns!"
Programări
Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.
Consultație online
Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri! Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.
Ghidul nostru
Tot ce trebuie să știi despre cancerul mamar
Da, cancerul mamar este o boală gravă și este adevărat că poate fi fatală sau poate avea un impact major asupra psihicului și a stilului de viață.
Suport
Tehnica prin care poate fi evitată înlăturarea ganglionilor axilar
Mulțumesc frumos domnule Doctor pentru tot ce ați făcut pentru mine! Astăzi sunt trei ani de la operație! Mulțumesc lui Dumnezeu că a făcut posibil ca eu sa fiu operată de dumneavoastră și mâinile dumneavoastră, mâini în care Dumnezeu a pus viață pentru cine vă trece pragul cabinetului!
Felicitări Domnule Dr. Cristian Viișoreanu! O echipă de profesioniști ! Mulțumesc pentru profesionalism, pentru empatie, pentru tot ce faceți pentru pacientele dumneavoastră! Meritați toată stima, respectul și aprecierea!
Dumnezeu să vă dea putere și sănătate să vindecați și alți pacienți aflați în suferință... Mamei mele i-ați dat șansa la o alta viață.