Cancerul Mamar Ocult – InstitutulSanului.ro

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Cancerul mamar ocult

Cancerul mamar ocult

Cancerul mamar ocult este un tip special de cancer de sân. Din cauza rarității sale, informațiile clinico-patologice disponibile sunt insuficiente, determinând o afecțiune controversată din punct de vedere al recomandărilor de tratament.  

Ce este cancerul mamar ocult?

Cancerul de sân ocult este raportat și descris pentru prima dată de către Dr. W. S. Halsted ca „glande axilare canceroase cu cancer nedemonstrabil al sânului”, în anul 1907. 

Definiția actuală a cancerului mamar ocult este un fel de cancer mamar primar diagnosticat histologic prin biopsia ganglionilor limfatici axilari, dar fără descoperire clinică sau imagistică (mamografie și ultrasonografie) în sân. 

Incidența cancerului mamar ocult între toate tipurile de cancer de sân este de aproximativ 0,1 până la 1%. De aceea, din cauza rarității sale și a lipsei de localizare primară la nivelul sânului, trăsăturile clinico-patologice, inclusiv metastaza ganglionilor limfatici și imunohistochimia sunt încă neclare. 

Tratamentul cancerului mamar ocult 

Cancerul mamar ocult are un prognostic bun, în general. Chirurgia mai puțin invazivă nu are un impact negativ asupra rezultatelor clinice ale cancerului mamar ocult, în timp ce radioterapia suplimentară este total benefică pentru a prelungi supraviețuirea generală și supraviețuirea specifică pentru cancer mamar.

Prognosticul cancerului mamar ocult este încă discutabil. Supraviețuirea globală la 10 ani a  acestui tip de cancer, conform diferitelor rapoarte a variat de la 45% la aproape 70%.

Ghidurile National Comprehensive Cancer Network (NCCN) privind cancerul mamar, au recomandat ca pacienții diagnosticați cu cancer mamar ocult prin imagistică să fie tratați în două moduri, în funcție de afecțiunea ganglionilor, astfel:

  • Pentru boala T0N1M0 – prin terapie de conservare a sânilor și limfadenectomie axilară completă plus radioterapie a întregului sân cu sau fără radioterapie ganglionară, sau limfadenectomie axilară completă plus mastectomie cu sau fără radioterapie; 
  • Pentru boala T0N2-3M0 – prin terapie sistemică neoadjuvantă (chimioterapie, terapie endocrină și terapie țintită) urmată de mastectomie radicală modificată. 

Până în prezent, cercetările cu privire la cancerul mamar ocult sunt în mare măsură derivate din rapoartele de caz, precum și din numărul insuficient de studii clinice retrospective cu dimensiuni reduse. Lipsa cercetării clinice cuprinzătoare și numărul insuficient de subiecți în diferite studii retrospective au împiedicat determinarea unor opțiuni terapeutice mai generale și individualizate.

play
100 DE RĂSPUNSURI

Am pregătit 100 de materiale video în care răspundem la cele mai frecvente întrebări despre cancerul mamar.

Dr. Cristian Gabriel Viișoreanu
DR. CRISTIAN G. VIIȘOREANU
Medic primar Chirurgie generală,
Supraspecializare în Chirurgie oncologică
"Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț, pe care îl putem pierde atât de ușor atunci când nu îl ocrotim îndeajuns!"

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri! Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.