Detecția Leziunilor Mamare – InstitutulSanului.ro

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Detecția leziunilor mamare

Detecția leziunilor mamare

Prevalența cancerelor mamare ține de formele ductale sau lobulare. Dacă până în 2018, carcinomul lobular in situ era diagnosticat ca fiind o leziune malignă, operându-l și în unele cazuri cu indicație de mastectomie bilaterală, din 2019 până în prezent (conform ghidurilor internaționale) acesta a fost exclus din categorie, trecând în categoria leziunilor precursoare. Astfel, rata acestui tip de intervenție chirurgicală a scăzut. În ceea ce privește partea de second opinion, atunci când vorbim despre cazuri complicate de cancer, deschiderea către argumentările medicilor din afara tării ne ajută să înțelegem și să stabilim aceleași indicații terapeutice.

Chimioterapia și influența ei asupra sistemului imunitar

Tratamentele chimioterapeutice pot aduce, într-o anumită măsură, variații ale imunității indicate de nivelul leucocitar scăzut. Cu toate acestea, chimioterapia este deosebit de importantă pentru că obiectivul aplicării ei este acela de a eradica celulele canceroase, lăsând loc apoi imunității să se refacă. Rezultatele oferite de acest tip de tratament cresc cu cât pacienta depistează timpuriu tumora. Din fericire, majoritatea pacientelor noastre ajung să descopere în stadii incipiente boala, dovadă că sistemul de screening început din 2007 funcționează. Cu toate acestea, o dată la trei-patru luni, apar cazuri avansate și atunci medicul trebuie să facă pacientei o mastectomie de toaletă, din cauza suprainfecției a tumorii și sângerării masive.

play Când este recomandată terapia neo-adjuvantă?

Mamografia, o metodă principală de examinare mamară

Mamografia rămâne, în comparație cu ecografia de sân sau IRM, o analiză care poate oferi cu acuratețe detalii tangente detecției micro calcificărilor (formațiuni tumorale ce nu pot fi palpate)– ce pot fi într-o proporție variabilă de la 5% până la 50% maligne. Pentru micro calcificările grupate pe o suprafață mică, de 1-1,5 centimetri, indicăm puncție stereotaxică sub mamograf. Pentru micro calcificări pe o suprafață circa de 5-6 centimetri sau chiar de 10 cm credem că puncția stereotaxică este putin depășită.Atunci când medicul identifică o suprafață mai mare de micro calcificări (chiar dacă vorbim de carcinom în situ) e posibil să avem o zonă vizată de afecțiune dezvoltată pe o suprafața mult mai mare decât este vizibilă imagistic. Și atunci încercăm să abordăm pacienta aplicând procedurile unui tratament conservator. Dacă nu se reușește obținerea de margini sănătoase în excizia chirurgicală, chirurgul va reîncerca procedura. Dacă nici la a doua încercare recupa glandulară nu are margini sănătoase, pentru carcinomul in situ este necesară mastectomia, ca urmare a imposibilității refacerii sânului.

 

Tehnici de localizare a leziunilor mamare infraclinice

 

Tehnici de localizare a leziunilor mamare infraclinice

În cazul exciziei nodulilor infraclinici, de mici dimensiuni, nepalpabili sau pentru micro calcificări, care au fost încadrați la puncția stereotaxicăca fiind maligni, se recomandă reperajul cu mandren metalic. Acesta oferă un ghidaj bun al zonei vizate și ajută la excizii echilibrate, realizate cu acuratețe, evitând astfel rezecția inutilă a unei suprafețe mai mari și având certitudinea exciziei ei. Poziționând acest reper metalic sub ghidaj mamografic, formațiunea patologică poate fi localizată cu exactitate. Procedura poate fi înlocuită pentru tumorile infraclinice, nepalpabile care au expresie ecografică. Pentru aceste cazuri folosim ghidajul ecografic intra operator și astfel excludem un traumatism suplimentar din viața pacientei. Beneficiile acestei proceduri sunt lesne de înțeles, pacienta se vindecă mai rapid și mai ușor, fără traume. Așadar, folosind în timpul operației ecograful excizia este ghidată excizându-se atât cât este nevoie.

Drenajul limfatic, de ajutor în etapa de recuperare după o intervenție la sân

Practica medicală oferă o serie de metode cu scopul opririi limforeei (prin pansarea sau poziționarea pacientei, astfel încât să se prevină inflamația mâinii). Imediat după operație, se întâmplă foarte rar să se instaleze limfedemul brațului (deși, nu este imposibil). Însă luând în calcul renunțarea sau nu la bandajele compresive, pacienta se va recupera tot după trei săptămâni.A doua zi după operație, indicăm pacientei să înceapă să ridice mâna, ca ea să își recapete mobilitatea în articulația umărului, urmând ca de a treia zi să își recâștige complet mobilitatea mâinii. În acest sens, este foarte importantă păstrarea mobilității articulației umărului, menționând aici kinetoterapia, care ajută la reducerea locală a durerii.

De asemenea, de mare ajutor este drenajul limfatic post operator, de a doua zi, cu scopul menținerii limfaticelor permeabile, stimularea potenţei vaselor care vor prelua din drenajul brațului pentru a preveni limfedemul. Ca durata de tratament, drenajul este necesar circa o lună. După aproximativ patru săptămâni plaga și axila încep sa se vindece complet, vasele limfatice ducând limfa brațului, devenind vase principale, evitându-se limfedemul.

Tehnica ganglionului-santinelă

Ganglionul-santinelă este o metodă prin care se reușește salvarea pacientelor de limfadenectomie (există și posibilitatea ca tumorile din cadranele interne și o parte din tumorile din cadranul central să dreneze limfă și celule tumorale în ganglionii mamari interni).

play Află mai multe despre tehnica ganglionului santinelă.

Medicul poate vedea în ce zonă se poate extinde tumora cu ajutorul limfoscintigrafiei, care ghidează operația. Ca dezavantaj al acestei metode îl reprezintă iradierea, însă tehnica este vitală pentru că ea indică medicului locul vizat operației. Dacă, în urma analizării, ganglionii-santinelă nu prezintă modificări, atunci ei salvează pacienta de la limfadenectomie.

DETECȚIA LEZIUNILOR MAMARE
play
100 DE RASPUNSURI

Am pregatit 100 de materiale video in care raspundem la cele mai frecvente intrebaridespre cancerul mamar

Dr. Cristian Gabriel Viișoreanu
DR. CRISTIAN G. VIIȘOREANU

Medic primar Chirurgie generală, supra-specializare în Chirurgie oncologică, promotor al tehnicii ganglionului santinelă în mediul privat.

"Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț, pe care îl putem pierde atât de ușor atunci când nu îl ocrotim îndeajuns!"

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri! Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.