Mastectomia Madden sau mastectomia radical modificată
Mastectomia Madden sau mastectomia radical modificată reprezintă tratamentul chirurgical al cancerului mamar ce presupune îndepărtarea în întregime a sânului, cu păstrarea mușchiului pre-pectoral.
Află tot ce trebuie să știi despre mastectomie de la Dr. Cristian Viișoreanu
Ce este mastectomia?
Mastectomia reprezintă abordarea chirurgicală radicală indicată în tratamentul cancerului mamar prin care este îndepărtat în întregime sânul, cu scopul eliminării formațiunii tumorale și a marginilor de siguranță.
Tratamentul chirurgical, fie că vorbim de cel conservator, fie că vorbim de chirurgia radicală urmărește eliminarea celulelor canceroase de la nivel local și a minimizării șansei unei recidive a bolii.
Tipuri de mastectomie
Prima formă de tratament chirurgical pentru cancerul mamar a fost efectuată în 1896 de către medicul William Stewart Halsted și presupunea îndepărtarea completă a glandei mamare, împreună cu ganglionii axilari și a mușchilor pectorali.
Întrucât în timp nu s-a demonstrat o rată de recidivă echivalentă cu zero, au fost studiate forme alternative de tratament chirurgical – mastectomii radicale modificate – prin care să fie evitat un abord atât de extins care să lase urme importante asupra corpului cu care pacienta trebuia să trăiască tot restul vieții.
Astfel, mastectomia radicală a fost înlocuită cu mastectomia Madden sau mastectomia radicală modificată, tehnică chirurgicală ce presupune înlăturarea glandei mamare cu menținerea mușchilor pectorali și a ganglionilor axilari (atunci când este posibil).
Când este indicată mastectomia Madden?
Până nu demult, mastectomia era practicată în majoritatea cazurilor de cancer la sân, însă odată cu progresul medicinei și a tehnicilor chirurgicale tratamentul conservator al cancerului mamar a reușit să își extindă adresabilitatea asupra cât mai multor tipuri de diagnostic.
Mastectomia Madden sau mastectomia radical modificată este recomandată în stadiile foarte avansate. În unele cazuri, ea poate fi aleasă ca modalitate de tratament la dorința expres a pacientei, care alege de bună voie această abordare din dorința de a minimiza pe cât posibil posibilitatea de a dezvolta o recidivă.
Este chirurgia conservatoare un tratament sigur?
Chirurgia conservatoare este o modalitate sigură de tratament în diagnosticul de cancer mamar, atunci când:
- Parcursul de diagnostic este complet și a fost efectuat corect, astfel încât medicul chirurg să se afle în posesia tuturor datelor clinice cu privire la tabloul clinic al pacientei.
- Atunci când pacienta urmează tratamentul chimioterapic și radioterapic, conform indicației medicului oncolog. Aceste tratamente completează operația și sunt obligatorii, făcând parte dintr-o formulă unică de tratament elaborată în baza procesului de diagnostic inițial și actualizat pe măsură ce este tratamentul avansează.
Dacă în urma tratamentului conservator efectuat conform indicației comisiei oncologice apare o recidivă în decurs de mai puțin de șase luni, înseamnă că indicație de chirurgie conservatoare nu a fost indicată corect, boala nefiind vindecată iar recidiva fiind o consecință a evoluției bolii.
Este esențială urmărirea cu multă atenție și conștiinciozitate a controalelor medicale așa cum vă indică medicul. Tehnologia de diagnostic a evoluat semnificativ în zilele noastre, motiv pentru care fie că v-ați confruntat în trecut cu o formă de cancer mamar fie că efectuați un screening de prevenție, faptul că astăzi avem posibilitatea de a identifica apariția unei formațiuni canceroase în stadiu incipient, tratamentul în această formă este capabil să salveze viața și să asigure o calitate a vieții acceptabile în urma bolii.
Screeningul de prevenție presupune efectuarea unui consult clinic anual completat de ecografia mamară, în cazul femeilor tinere sau a unei mamografii în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani.
Am pregatit 100 de materiale video in care raspundem la cele mai frecvente intrebaridespre cancerul mamar
Medic primar Chirurgie generală, supra-specializare în Chirurgie oncologică, promotor al tehnicii ganglionului santinelă în mediul privat.
„Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț, pe care îl putem pierde atât de ușor atunci când nu îl ocrotim îndeajuns!”
Programări
Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.
Consultație online
Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri!
Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.
Ghidul nostru
Tot ce trebuie să știi despre cancerul mamar
Da, cancerul mamar este o boală gravă și este adevărat că poate fi fatală sau poate avea un impact major asupra psihicului și a stilului de viață.
Ghidul nostru
tehnica prin care poate fi evitată înlăturarea ganglionilor axilari
Suport
Tot ce trebuie să știi înainte de internare
Mulțumesc frumos domnule Doctor pentru tot ce ați făcut pentru mine! Astăzi sunt trei ani de la operație! Mulțumesc lui Dumnezeu că a făcut posibil ca eu sa fiu operată de dumneavoastră și mâinile dumneavoastră, mâini în care Dumnezeu a pus viață pentru cine vă trece pragul cabinetului!
Felicitări Domnule Dr. Cristian Viișoreanu! O echipă de profesioniști ! Mulțumesc pentru profesionalism, pentru empatie, pentru tot ce faceți pentru pacientele dumneavoastră! Meritați toată stima, respectul și aprecierea!
Dumnezeu să vă dea putere și sănătate să vindecați și alți pacienți aflați în suferință... Mamei mele i-ați dat șansa la o alta viață.