Chimioterapia este un tratament medicamentos menit să distrugă celulele neoplazice, având efectul de a opri sau a încetini procesul de diviziune al celulelor maligne.
Chimioterapia reprezintă un tratament ce presupune administrarea unui grup de medicamente toxice pentru celule canceroase. În principal, aceste medicamente împiedică creșterea necontrolată a celulelor, o caracteristică comună a celulelor maligne.
În tratamentul de cancer mamar, chimioterapia poate fi folosită atât înaintea tratamentului chirurgical (tratament neoadjuvant) cât și după acesta (tratament adjuvant).
Scopul chimioterapiei
Schema de tratament chimioterapic poate conține o combinație din mai multe substanțe stabilită de către medicul oncolog, în urma unui proces diagnostic amănunțit. În funcție de acesta, medicul va personaliza tratamentul medicamentos tipului de cancer diagnosticat, în raport cu tabloul clinic al pacientului. Din acest motiv, obiectivul chimioterapiei poate fi diferit, de la un pacient la altul.
Iată câteva dintre situațiile în care este indicată efectuarea chimioterapiei:
- Vindecarea cancerului
- Prevenția apariției de noi celule canceroase după intervenția chirurgicală
- Evaluarea “in vivo” a eficientei tratamentului
- Prevenirea invaziei celulelor canceroase către alte organe
- Scăderea în dimensiuni a unei tumori, pentru a permite un tratament conservator
- În scop paliativ.
Modul de administrare a chimioterapiei
Chimioterapia se poate administra în anumite cazuri acasă, sub forma unor medicamente care se înghit sau sub forma unor substanțe injectabile, caz în care se efectuează într-un cabinet medical sau în spital.
Tratamentul chimioterapic se administrează de obicei o dată la 1-3 săptămâni, timp de 3-6 luni. Medicamentele sunt administrate de cele mai multe ori intravenos, dar unele tipuri pot fi luate pe cale orală.
Chimioterapia injectabilă
Chimioterapia injectabilă se administrează pe calea unor branule sau camere implantabile.
Pentru a reduce unele dintre efectele adverse ale tratamentului, dar și pentru siguranța și confortul pacientului, chimioterapia pe cale venoasă poate fi administrată prin niște dispozitive implantabile, special concepute pentru aceste tipuri de tratamente.
În cazul neoplasmului mamar, efectuarea tratamentului nu necesită internare peste noapte. De asemenea, de-a lungul tratamentului, se realizeaza investigatii sangvine si imagistice care verifică răspunsul la tratament.
Efectele secundare ale chimioterapiei
Având un grad de toxicitate suficient de ridicat pentru a putea distruge celulele canceroase, substanțele chimioterapice pot cauza o serie de efecte secundare resimțite destul de des de către pacienți. Așadar, de-a lungul chimioterapiei, vă puteți aștepta la următoarele efecte:
- Predispoziția pentru diferite infecții;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Amețeli și stări de vomă;
- Stare de oboseală;
- Căderea părului;
- Dureri la nivelul cavității bucale.
Un alt efect important al chimioterapiei este dat de oprirea producției hormonilor estrogeni din corp, hormoni cu un rol bine-cunoscut în dezvoltarea celulelor canceroase. Stoparea producției de estrogeni va opri ciclul menstrual, iar în unele cazuri poate declanșa menopauza.
Vestea bună este că tratamentele au evoluat, devenind din ce în ce mai tolerabile. De asemenea, există medicamente care ameliorează toate aceste stări astfel încât pacienții să poată trece mai ușor prin această perioadă dificilă.
La Institutul Sânului, un specialist în managementul pacienților vă va însoți de-a lungul experienței de tratament al cancerului mamar cu toate informațiile, recomandările și programarea terapiilor și investigațiilor de care aveți nevoie.
De asemenea, în cadrul Institutului Sânului veți găsi suport din partea medicului nostru specialist în nutriție oncologică – Dr. Amedeo Grigorean precum și consiliere psihologică.