Oncologie Clinică – InstitutulSanului.ro

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Oncologie clinică

Oncologie clinică

După șocul diagnosticului de cancer mamar primit în urma investigațiilor medicale, apar o mulțime de întrebări: Și acum, ce se întâmplă? Cum să mă ocup de acest cancer? Am alternative? Care este prognosticul în cazul meu?

 Veștile bune sunt că deja cancerul mamar este tratabil în majoritatea cazurilor. Ratele de supraviețuire cresc din ce în ce mai mult și se fac multe cercetări pentru a crea opțiuni de tratament tot mai eficiente.

Potrivit ultimelor tendințe din medicina modernă, conform cărora “nu există boli ci bolnavi”, tratamentul în majoritatea afecțiunilor a devenit personalizat. În sprijinul acestui demers contribuie metodele de diagnostic imagistic din ce în ce mai precise, însă, cel puțin la fel de importantă este strânsa colaborare dintre medicii de mai multe specialități. Cu alte cuvinte, în cazul pacientelor diagnosticate cu cancer mamar, decizia planului de tratament este stabilită de o întreagă echipă medicală, organizată într-o comisie menită să găsească soluția optimă de tratament pentru fiecare caz. Acest lucru îmbunătățește major eficiența tratamentului, a modului de răspuns, durata dar și ameliorarea calității vieții pe durata lui.

Tratamentul sistemic

Se adresează cancerului mamar invaziv, care nu s-a răspândit încă în alte părți ale corpului. Tratamentul sistemic are ca scop tratarea celulelor canceroase din întregul organism și implică o medicație care se administrează , de obicei, pe care orală sau injectabilă, în fluxul sanguin. Acesta din urmă include chimioterapia, terapia de stimulare a sistemului imunitar și terapia hormonală. Scopul tratamentului sistemic adjuvant este de a vindeca cancerul.

Chimioterapia

Chimioterapia este termenul folosit pentru terapia cu un grup de medicamente toxice pentru celule canceroase. În principal, aceste medicamente împiedică creșterea necontrolată a celulelor, o caracteristică comună a celulelor canceroase.

Chimioterapia se administrează de obicei o dată la 1-3 săptămâni, timp de 3-6 luni. Medicamentele sunt administrate de cele mai multe ori intravenos, dar unele tipuri pot fi luate pe cale orală.

În cazul cancerului mamar, chimioterapia nu necesită internare peste noapte.

La Institutul Sânului pacienții efectuează tratamentele chimioterapice după un plan bine determinat, în urma procesului de diagnostic. În funcție de patologie, tratamentele pot fi administrate pe cale orală sau intravenos, pe perioade determinate de timp, conform planului de tratament prescris, fiind urmate de screening-uri care verifică răspunsul la tratament.

Pentru un răspuns cât mai eficient, dar și pentru siguranța și confortul pacientului, chimioterapia pe cale venoasă poate fi administrată prin niște device-uri implantabile, special concepute pentru aceste tipuri de tratamente:

  • Cateterul Log Life
  • Sistemul port-acces

Procedurile chirurgicale ce privesc device-urile implantabile pot fi efectuate gratuit, în regim de spitalizare de zi, cu bilet de trimitere eliberat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

 

Patient care

 

Sistemul port-acces

Sistemul Port – Acces (numit și Port-a-Cath) este un mic rezervor din polimer sau metal nobil (titan), care comunică direct cu un cateter flexibil din silicon, de diametru variabil. Camera se montează subcutanat, de regulă în regiunea subclaviculara, într-un „buzunar” creat sub țesutul cutaneo-adipos, supra muscular. Camera este conectată cu un cateter introdus într-una dintre venele mari (așa-zis centrale) ale organismului: vena jugulară, vena subclavie, mai rar vena femurală. Sistemul se montează sub anestezie locală, cu sau fără sedare intravenoasă, sub control ecografic.

ONCOLOGIE CLINICA Află ce este terapia neo-adjuvantă, de la Dr. Lucian Rușitoru.

Pe sistemul PORT-ACCES se pot efectua:

  • Administrarea tratamentului chimioterapic
  • Administrarea tratamentului antibiotic
  • Nutriție parenterală
  • Recoltare sanguină
  • Transfuzii de sânge

Echipa Institutului Sânului este una dintre puținele din țară care montează catetere. Acestea aduc beneficii pacienților, precum: păstrarea integrității venelor, absorbția medicamentelor mult mai rapidă, risc de infecții scăzut, creșterea calității vieții (estetică, discreție, posibilitatea de a face baie, duș) etc.

Tratamentul neo-adjuvant

ONCOLOGIE CLINICA

 Află ce este și ce presupune terapia neo-adjuvantă de la Dr. Lucian Rușitoru.

În unele cazuri, planul de tratament poate presupune un tratament anti-tumoral înaintea efectuării intervenției, pentru a reduce o tumoare mare  și eventual pentru a putea efectua o lumpectomie în locul unei mastectomii, adică, rezecarea unei porțiuni (lob) al sânului în loc de întreg sânul. De obicei, este folosită chimioterapia, dar înainte de operație se pot folosi tratamentul hormonal și tratamentul anti-HER2.

Tratamentul hormonal

Atunci când o tumoare mamară este pozitivă  pentru receptorii de estrogen sau progesteron, (sau ambele), tratamentul hormonal (anti-estrogenic) este cea mai importantă formă de terapie sistemică adjuvantă. Scopul tratamentului hormonal este să blocheze efectele estrogenului, hormonul feminin despre care se știe că alimentează majoritatea cancerelor mamare. În mod normal, estrogenul circulă prin fluxul sanguin și se leagă de anumite proteine celulare, numite  receptori. Majoritatea celulelor canceroase produc acești receptori și se crede că estrogenul ajută la creșterea și dezvoltarea lor.

Anatomie patologică

Testele anatomo-patologice sunt principalele analize necesare pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului de cancer și determinarea stadiului bolii. Pe baza lor se stabilește strategia terapeutică ulterioară. Datorită Departamentului de Anatomie Patologică specializat în afecțiuni mamare, putem asigura pacientelor obținerea în cel mai scurt timp a rezultatelor analizelor.

play
100 DE RĂSPUNSURI

Am pregătit 100 de materiale video în care răspundem la cele mai frecvente întrebări despre cancerul mamar.

Dr. Georgeta Vremeș
DR. GEORGETA VREMEȘ

Medic primar Oncologie Medicală,
Membră a Societății Române de Oncologie Medicală

La Institutul Sânului, avem motive să privim cancerul mamar dintr-o perspectivă optimistă. Pentru a câștiga lupta cu această boală, este nevoie să ne aliem împotriva ei – noi, medicii, pacienții și tehnologia de diagnostic. Vom câștiga în schimb TIMP PREȚIOS.

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri!
Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.