Radioterapia - Servicii Medicale – InstitutulSanului.ro

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Radioterapia

Radioterapia

Radioterapia este un tip de tratament, care completează parcursul terapeutic al cancerului (mamar), ce folosește razele ionizante cu scopul distrugerii celulelor canceroase.

Mecanismul de funcționare al radioterapiei presupune utilizarea unui fascicul de iradiere ce va produce leziuni la nivelul nucleului celulelor aflate în diviziune, Aceste leziuni pot fi prin ele însele letale sau prin cumul de mai multe leziuni non-letale provocând un efect de distrugere asupra celulei canceroase sau de sterilizare a acesteia. Astfel, la intrarea într-un nou proces de diviziune, celula nu se va mai putea replica, ci va muri.

Efectul letal al radioterapiei se va produce atât la nivelul celulelor tumorale cât și la nivelul celor sănătoase, care surprinse în momentul diviziunii, nu se va mai putea divide.

Când este recomandată radioterapia?

Radioterapia este recomandată în toate stadiile cancerului mamar, rolul acesteia fiind de a preveni apariția unei recidive locale.

  1. În stadiile incipiente, când boala se află la debut, indicația de radioterapie urmează intervenției chirurgicale, pentru a se asigura că la nivelul restului sânului nu vom exista în viitor recidive locale.
  2. În stadiile avansate, riscul de a avea o recidivă nu va mai fi doar la nivelul sânului ci și la nivelul ariilor ganglionare limfatice de drenaj. Astfel, pentru stadii cu afectare a ganglionilor limfatici, radioterapia va trebui să acopere nu doar sânul restant ci și ganglionii limfatici.
  3. Alte cazuri: atunci când s-a efectuat mastectomie radicală, acolo unde ganglionii limfatici sunt afectați sau când avem o tumoră de dimensiuni mari (de peste 5 cm) ori când este afectată pielea, fie avem o invazie la nivelul peretelui pre-pectoral, radioterapia își găsește rolul în scăderea riscului de apariție a recidivei locale.
  4. În cazul pacientelor cu boală metastatică poate fi recomandată radioterapia în scopul prevenirii unui efect al evoluției bolii în anumite zone: metastazele cerebrale, osoase, etc.

Când trebuie inițiat tratamentul radioterapic?

În cele mai multe cazuri, radioterapia este inițiată la 4-8 săptămâni după efectuarea intervenției chirurgicale, timp ce va permite plăgii chirurgicale să se vindece.

Radioterapia este stabilită în baza unor factori de risc identificați în urma examenului anatomopatologic și va urmări obținerea unui beneficiu pentru sănătatea pacientei.

Există și situații (destul de rare, circa 3% din cazuri) în care se impune radioterapie neo-adjuvantă, atunci când intervenția chirurgicală nu poate avea loc ca primă intenție și chimioterapia neodjuvantă nu dă rezultate. În acest context, radioterapia poate fi utilizată pentru reducerea volumului tumorii astfel încât să poată fi tratată chirurgical.

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Cât durează radioterapia?

În mod uzual, radioterapia se întinde pe o durată de 5-6 săptămâni.

În cazul pacientelor tinere, operate conservator, se administrează un tratament ce durează 5 săptămâni, timp în care sunt iradiate ariile ganglionare limfatice și sânul restant. În cazul în care se evaluează un risc de recidivă la nivelul patului tumoral, iar pacienta este tânără se suplimentează doza de iradiere cu încă 1-2 săptămâni.

Recent, tehnicile de radioterapie permit livrarea tratamentului mult mai mult adaptată pe zona de interes, cu o protejare mai bună a structurilor din vecinătate, astfel că tendința este să se scurteze numărul de ședințe. Astfel, există protocoale care livrează întreaga doză de iradiere în circa 3-4 săptămâni.

De ce se impune radioterapia în cazul tratamentului chirurgical conservator?

În trecut, intervenția chirurgicală reprezenta singurul tratament disponibil pentru diagnosticul de cancer de sân. Chimioterapia și hormonoterapia nu erau atât de dezvoltate iar despre radioterapie se știau puține lucruri. De aceea, mastectomia radicală era principalul instrument prin care se putea controla local boala.

Cu timpul, pe măsură ce medicina a evoluat și chirurgia a devenit tot mai puțin mutilantă, s-a încercat o abordare conservatoare a tratamentului local prin rezecții limitate la nivelul unui singur sector sau a tumorii și a unei margini de siguranță. S-a constatat însă că un număr important din pacientele care au beneficiat de acest tip de tratament au dezvoltat o recidivă la nivelul sânului, motiv pentru care, în contextul în care radioterapia a evoluat, a fost asociată cu tratamentul chirurgical conservator. Rezultatele studiilor au fost încurajatoare, arătând că mastectomia radicală versus intervenția chirurgicală conservatoare + radioterapie obțin rezultate similare în ceea ce privește controlul local al pacientei.

Este necesară iradierea ganglionilor în cazul tratamentului cancerului mamar?

Volumele țintă pentru radioterapie sunt reprezentate de glanda mamară și de către ariile ganglionare regionale, respectiv:

  • ganglionii limfatici axilari;
  • ganglionii limfatici supra-claviculari;
  • ganglionii limfatici mamari interni.

În funcție de poziția formațiunii tumorale în cadranele sânului este evauat un risc de a afecta ganglionii dintr-o anumită regiune. Riscul acesta apare în situațiile în care la biopsia ganglionului santinelă sau limfadenectomia nu identifică ganglioni limfatici pozitivi. Ca atare, nu va exista indicație de iradiere a ariilor ganglionare limfatice.

În schimb, atunci când sunt identificați ganglioni pozitivi sau când tumora este voluminoasă, chiar în absența ganglionilor pozitivi, este recomandată radioterapia cu iradiere asupra ariilor ganglionare.  

Efecte adverse posibile ale radioterapiei

Înaintea începerii radioterapiei, trebuie puse în balanță beneficiile pe care le poate aduce aceasta și efectele secundare la care este expusă pacienta.

Pe durata tratamentului, pacientele pot experimenta o radiodermită, adică o înroșire a țesutului în zona iradiată, asemănătoare cu cea produsă de expunerea la soare.

În anumite situații, atunci când sunt decelate leziuni la nivelul tegumentului, doza va fi livrată până la suprafața pielii și existând riscul de a avea chiar radiodermite de grad 2-3, ceea ce reprezintă o anumită eroziune la nivelul pielii.

Atunci când sunt iradiate ariile ganglionare limfatice, ganglionii supra-claviculari sunt situați în proximitatea esofagului si în mod inevitabil o mică doză de iradiația va ajunge șu la gura esofagului ceea ce poate da un disconfort la înghițit dar nu mai devreme de 2 săptămâni de la începerea tratamentului, disconfort ce se ameliorează și dispare la 2 zile de la terminarea tratamentului.

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

play
100 DE RĂSPUNSURI

Am pregătit 100 de materiale video în care răspundem la cele mai frecvente întrebări despre cancerul mamar.

Dr. Gabriel Rîcu
DR. GABRIEL RÎCU

Medic primar Radioterapie

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri! Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.