Factorii De Risc Ai Cancerului Mamar – InstitutulSanului.ro

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Factorii de risc ai cancerului mamar

Factorii de risc ai cancerului mamar

În ultimii ani, studiile medicale au dezvăluit aspecte semnificative despre factorii de risc în cancerul mamar, oferind informații esențiale pentru strategii preventive și de tratament. Iată care pot fi acestea.

Un factor central este istoricul familial, unde prezența unor cazuri de cancer mamar crește semnificativ riscul. Identificarea mutațiilor genetice, în special în genele BRCA1 și BRCA2, este un determinant major al susceptibilității la cancerul mamar.

Vârsta prezintă o corelație strânsă și direct proporțională cu probabilitatea crescută de a dezvolta boala, riscul crescând odată cu înaintarea în vârstă.

Expunerea la radiații, fie de origine medicală, fie de mediu, a fost evidențiată ca un factor important în riscul de cancer mamar. Monitorizarea și reglementarea atentă a expunerii la radiații devin cruciale, în special în cazul femeilor cu istoric familial.

Obezitatea este asociată semnificativ cu un risc crescut de cancer mamar, iar legătura se explică prin influența lipidelor asupra producției de hormoni, precum estrogenul, cunoscut ca mediator al cancerului mamar.

Poluarea aerului și expunerea la substanțe chimice toxice sunt domenii de cercetare în desfășurare, sugerând o posibilă implicare în etiologia cancerului mamar.

Consumul excesiv de alcool este recunoscut ca un factor de risc influent pentru cancerul mamar. Riscul este mai mare în rândul consumatorilor de alcool comparativ cu cei care adoptă un consum moderat sau abstinența totală.

Utilizarea contraceptivelor orale și a terapiei de substituție hormonală a fost asociată cu un risc crescut de cancer mamar, dar necesită investigații suplimentare pentru a stabili mecanismele subiacente și gradele specifice de riscuri.

Prevenția cancerului mamar

Educația și conștientizarea comunitară constituie elemente centrale în strategiile de prevenție. Promovarea unui stil de viață sănătos și implementarea unor programe regulate de screening sunt inițiative cruciale în abordarea comprehensivă a riscului de cancer mamar.

În concluzie, cercetările recente au contribuit esențial la înțelegerea factorilor de risc în cancerul mamar, iar abordarea integrată, care include măsuri preventive și programe de screening, este fundamentală pentru gestionarea și reducerea incidenței acestei afecțiuni.

play
100 DE RĂSPUNSURI

Am pregătit 100 de materiale video în care răspundem la cele mai frecvente întrebări despre cancerul mamar.

Dr. Vlad Braga
Dr. Vlad Braga

Medic specialist Chirurgie generală

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri! Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.