Ecografia Mamară (ecografia De Sân) – Institutul Sânului București

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Ecografia mamara

Ecografia mamară

Ecografia mamară sau ecografia de sân reprezintă o investigație non-invazivă, realizată cu ajutorul ultrasunetelor. Rolul ei este de a depista afecțiunile mamare în stadiu precoce și de a monitoriza anumite afecțiuni la nivelul sânului. Procedura nu este dureroasă și reprezintă prima metodă de examinare a sânilor pentru femeile sub 40 de ani, femeile gravide sau pentru cele care alăptează.

După vârsta de 40 ani, ecografia mamară devine o investigație complementară mamografiei. În acest moment, examenul mamografic este esențial pentru depistarea focarelor de microcalcificari suspecte.

Investigațiile medicale anuale reprezintă cea mai bună metodă de screening a unor boli grave, cum este cancerul. De aceea, este indicat ca femeile să facă regulat, pe lângă consultația ginecologică, o ecografie mamară. În acest fel, cancerul de sân sau alte afecțiuni ale glandei mamare vor fi descoperite și tratate din timp, înainte să apară complicații.

Când este recomandată ecografia mamară?

Examenul ecografic al sânului este metoda recomandată pentru investigarea inflamațiilor și infecțiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) și a traumatismelor mamare.

Ecografia mamară este indicată în următoarele cazuri:

  • Pentru investigarea inflamațiilor/infecțiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) sau posttraumatic;
  • Pentru diferențierea formațiunilor mamare benigne (necanceroase) de cele maligne (canceroase);
  • În ghidarea biopsiilor/puncțiilor mamare;
  • Când sânii examinați au structură densă și de aceea țesutul se vede mai bine la examenul ecografic decât la cel mamografic;
  • Pacienta are implant mamar;
  • Există contraindicații pentru radiografie mamară (de exemplu, în timpul sarcinii);
  • Prezintă modificări ale mărimii sau formei sânului observate prin autopalpare, modificări de consistență ale sânului necunoscute anterior sau noduli;
  • Sunt identificate modificări de culoare sau de textură ale pielii la nivelul unui sân (ulcerații, roșeață, îngroșare localizată);
  • În cazul scurgerilor din mamelon;
  • Când apar modificări la nivelul mamelonului (cruste, retracție sau inversie de mamelon);
  • Noduli la axile (adenopatii);
  • În cazul unui risc crescut pentru cancer de sân (istoric familial, istoric personal de cancer mamar, rezultat biopsic incert);
  • Patologie benignă a sânului, care trebuie monitorizata în timp (displazie mamară etc.);
  • Evaluarea răspunsului la chimioterapie;
  • Ca metodă de screening pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor sânului la femeile sub 40 ani sau la femeile gravide și cele care alăptează;
  • Investigație complementară pentru mamografie la femeile care au peste 40 ani.

 În ce constă ecografia mamară?

Investigația standard presupune o ecografie mamară bilaterală, la ambii sâni, plus examinarea axilelor. Se poate efectua și ecografie mamară unilaterală, dacă se realizează un control asupra unei modificări unilaterale deja cunoscute sau dacă pacienta are un sân extirpat.

ECOGRAFIA MAMARĂ

Pentru efectuarea unei ecografii mamare, se aplică pe piept o substanță de consistența unui gel. Ultrasunetele captate de transductor sunt prelucrate sub forma unor imagini care redau structura țesutului mamar, iar aceste imagini pot fi observate pe un monitor special. O ecografie bilaterală de sân se poate realiza ca ecografie mamară ABVS (ecografie volumetrică de sân 3D). Rezultatul acestor investigații este disponibil pe loc, fără să fie nevoie de o perioadă de așteptare.

Dacă la analizarea imaginilor se observă leziuni ale sânului, medicul senolog poate recomanda efectuarea unor investigații suplimentare (sonoelastografie, mamografie digitală, mamografie cu tomosinteza).

Pentru un diagnostic sigur, care să stabilească dacă formațiunea este benignă sau malignă, este necesar un examen histopatologic, prin puncție biopsie sau biopsia excizională a leziunii suspecte. După stabilirea unui diagnostic clar, medicul va recomanda pașii necesari pentru tratament: mastectomie (extirparea completă a sânului afectat) sau lumpectomie (îndepărtarea tumorii, cu păstrarea sânului).

Ecografia mamară poate completa parcursul diagnostic în:

  • Completarea mamografiei, în cazul unui diagnostic neclar;
  • Ecografia poate fi folosită pentru a investiga în detaliu o anomalie suspectă, identificată în timpul mamografiei;
  • Diferențierea unui chist de o masă solidă. Chistul este o formațiune benignă în formă de sac, umplut cu lichid. Undele sonore trec mai ușor prin lichid decât printr-o masă solidă, așadar prin intermediul ecografiei se poate determina dacă formațiunea este un chist sau o masă solidă, care poate fi de origine malignă;
  • Evaluarea țesutului mamar dens;
  • La femeile tinere, în special la cele cu vârsta sub 30 de ani, țesutul mamar este mai dens, iar această densitate crescută a sânului poate ascunde formațiuni suspecte, care nu pot fi observate pe o mamografie. În asemenea cazuri, ecografia poate oferi o imagine mai detaliată și mai clară;
  • Evaluarea sânilor cu implanturi;
  • Ecografiile pot distinge între materialele folosite pentru implanturi și țesutul mamar, iar acest lucru le face utile în evaluarea femeilor care au implanturi mamare. În cazul lor, ecografia este cea mai sigură metodă de investigație pentru screeningul de cancer mamar, dar și pentru alte probleme care pot să apară, cum ar fi spargerea sau fisurarea unui implant;
  • Ghidarea procedurilor de biopsie cu ac;
  • Ecografia poate fi folosită, de asemenea, pentru a ajuta medicul la ghidarea unei proceduri de biopsie cu ac. Astfel, cu ajutorul ecografiei, medicul va putea vedea clar acul în timp ce este introdus în țesutul mamar, ajutându-l să ajungă în zona dorită.

Ecografie mamară cu sonoelastrografie (Elastografie)

Elastografia este o metodă ecografică modernă, cu ajutorul căreia se pot diagnostica în mod diferențiat tumorile maligne față de cele benigne, fără efectuarea prealabilă a unei biopsii. Investigația se bazează pe faptul că tumorile maligne sunt mai dure și mai puțin elastice, comparativ cu cele benigne și cu țesutul sănătos. Spre exemplu, o tumoră canceroasă poate fi de până la 28 de ori mai rigidă, comparativ cu țesutul din vecinătate. Astfel, când se aplică o compresiune sau o vibrație, tumora se deformează mai puțin față de țesutul din jur. Astfel, examenul ecografic, completat de o elastografie, contribuie la un diagnostic corect și precoce al cancerului mamar.

În schimb, la mamografie pot fi vizualizate semne precoce, dar nespecifice, care sugerează o malignitate. Dacă ecografia vizualizează epiteliul și leziunile acestuia, mamografia este utilă în detectarea microcalcifierilor.

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Mamografie sau ecografie mamară?

Ecografia mamară se realizează cu ajutorul ultrasunetelor, care nu iradiază corpul, în timp ce mamografia se realizează prin raze X, care au un nivel mediu de iradiere. De aceea, ecografie mamară este recomandată la orice vârstă, în schimb mamografia este indicată anual doar pentru femeile care au peste 45 de ani sau care au formațiuni suspecte la nivelul sânului. În plus, ecografia mamară permite vizualizarea ganglionilor axilari, sub și supraclaviculari și a leziunilor fine, nespecifice, care sunt incerte mamografic.

ECOGRAFIA MAMARĂ

Este mai puțin important în ce perioadă a lunii se face ecografia mamară, totuși perioada optimă de examinare a sânului este între zilele 5-10 ale ciclului menstrual.

Ecografia mamară nu prezintă riscuri pentru femeile gravide, în timp ce o mamografie nu este recomandată în perioada sarcinii.

Mamografia poate detecta masele solide de la nivelul sânului, în comparație cu ecografia, care poate vedea chisturile de la acest nivel sau fluxul sanguin. De aceea, ecografia mamară reprezintă o tehnică adjuvantă pentru mamografie.

Întrebări frecvente despre ecografia mamară

1. Cum te pregătești pentru investigația ecografică?

  • programează ecografia mamară în orice perioadă a ciclului menstrual, recomandabil între zilele 5-10;
  • prezintă rezultatele investigațiilor efectuate anterior – mamografii, ecografii mamare, RMN de sân – inclusiv filme sau CD-uri;
  • poartă o ținută compusă din 2 piese (bluză și fustă sau bluză și pantalon), ca să te poți dezbrăca ușor în partea de sus.

2. Am nevoie de bilet de trimitere?

  • Examinarea ecografică nu se decontează în acest moment prin Casa Națională de Asigurări. De asemenea, fiind o investigație de rutină, neiradiantă, nu necesită recomandare din partea medicului specialist sau a medicului de familie.

3. Care sunt limitele ecografiei mamare?

  • Majoritatea leziunilor mamare sunt vizibile ecografic, însă există și leziuni vizibile numai mamografic, în special microcalcificările.

4. Există riscuri asociate cu ecografia mamară?

  • Nu există riscuri în cazul efectuării unei ecografii mamare.

5. La ce intervale de timp este indicată ecografia mamară?

  • pentru intervalul de vârstă cuprins între 20 și 30 de ani, este indicată o ecografie mamară o dată la 3 ani;
  • între 30 și 40 de ani, este indicată ecografie mamară anuală;
  • peste 40 de ani, este recomandată realizarea anuală de ecografie mamară, plus mamografie la fiecare doi ani sau de câte ori este solicitat de către medic.
Nu ezita să te programezi chiar acum pentru o ecografie mamară! Investigația este sigură, precisă și nedureroasă, nu presupune riscuri și este recomandată ca metodă de screening anual sau pentru diagnostic, în cazul în care ai observat anumite modificări la nivelul sânului.

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

play
100 DE RĂSPUNSURI

Am pregătit 100 de materiale video în care răspundem la cele mai frecvente întrebări despre cancerul mamar.

Dr. Valentina Iordache
DR. VALENTINA IORDACHE

Medic primar Chirurgie generală,
Supraspecializare în Chirurgie oncologică

Diagnosticul precoce reprezintă un aliat de nădejde în lupta cu cancerul mamar. Cu tehnologia de astăzi, putem detecta leziuni de dimensiuni infra-clinice ce pot fi tratate cu un prognostic mult mai bun.

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri! Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.