Ganglionul Santinelă – InstitutulSanului.ro

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Ganglionul santinelă

Ganglionul santinelă

Ganglionul santinelă este primul ganglion invadat de către celulele canceroase migrate de la tumorii mamare. Tehnica ganglionului santinelă este o abordare chirurgicală modernă utilizată în tratamentul chirurgical al cancerului de sân, cu scopul de a evita, în siguranță, excizia ganglionilor axilari.

Ce este ganglionul santinelă?

Studiile au arătat că răspândirea cancerului de sân în restul corpului are loc  predominant pe calea ganglionilor limfatici axilari. Pentru a afla dacă aceasta a avut loc, chirurgul trebuie sa identifice din totalitatea ganglionilor axilari, care este acel ganglion care ar fi putut fi invadat de celule tumorale.  Ganglionii axilari nu sunt afectați toți, de la debutul bolii, ci sunt invadați din aproape în aproape. Din acest motiv, dacă unul din ganglionii santinelă este invadat de celule tumorale, teoretic, există posibilitatea ca dincolo de el sa existe un alt ganglion afectat de boală.

play Află mai multe despre tehnica ganglionului santinelă de la Dr. Cristian Viișoreanu, pionier al tehnicii chirurgicale în mediul privat.

Evidențierea ganglionilor santinelă se face prin injectarea cu 24 de ore preoperator a trasorului radioactiv Tc99, iar apoi, intraoperator, după excizia chirurgicală a acestora, se va efectua examenul histopatologic. Dacă ganglionii santinelă excizați nu conțin celule tumorale, intervenția chirurgicală la nivelul axilei s-a terminat. Dacă însă sunt descoperite celule tumorale în ganglionii santinelă se va continua intervenția chirurgicală cu excizia grupelor ganglionare din stația I și II (limfadenectomie axilară).

Care este rolul tehnicii ganglionului santinelă?

Până la apariția acestei proceduri, tratamentul chirurgical al cancerului mamar se efectua obligatoriu cu excizia ganglionilor axilari, acest lucru crescând riscul apariției limfedemului (edem al brațului, post-operator) plus o traumă chirurgicală mai mare. Conform studiilor, într-un stadiu precoce, la numai 20 % din paciente s-a constatat o invazie ganglionară la nivelul ganglionului axilar, în 80 % din cazuri limfodisecția axilară dovedindu-se excesivă.

Identificarea și excizia ganglionului/ganglionilor santinelă salvează multe paciente de la o limfadenectomie inutilă care nu aduce beneficii în controlul bolii atunci când ganglionii santinelă sunt sănătoși. Limfadenectomia și-a dovedit utilitatea atunci când exista invazie în ganglionii axilari iar în acest caz ne asumăm posibilele efecte secundare.

Care sunt efectele nedorite ale exciziei ganglionare și de ce este de dorit să o evităm?

Este important de punctat faptul că excizia ganglionilor axilari poate fi evitată numai în stadiile incipiente ale cancerului mamar. De aceea, esențial în succesul luptei împotriva cancerului mamar este screening-ul de prevenție.

play Când se impune excizia ganglionilor axilari?

Excizia ganglionilor axilari poate aduce cu sine o serie de efecte nedorite, cum ar fi:

  • Limfedemul membrului toracic (sau brațul gros) – de multe ori însoți și de alte tulburări funcționale sau infecțioase. Pentru a preveni această complicația, este foarte important ca în ziua imediată intervenției chirurgicale să se înceapă procedurile de kinetoterapie pentru drenajul limfatic al brațului.
  • Cicatrice axilară –  disecția ganglionilor limfatici se realizează printr-o incizie separată la nivelul axilei.
  • Leziune de nervi cu traiect axilar – aceasta poate cauza deficite senzoriale și motorii
  • Leziune de artera/vena axilara
  • Mobilitate deficitară la nivelul articulației umărului

GANGLIONUL SANTINELĂ

Cum este identificat ganglionul santinelă?

Procedura de identificare a ganglionului santinelă se efectuează prin injectarea unei substanțe radioactive (Technetiu) în zona leziunii tumorale, care va fi absorbită de canalele limfatice și va călători până la unul sau mai mulți ganglioni limfatici axilari . Toți ganglionii axilari care captează trasorul injectat se numesc ganglioni santinelă. Identificarea ganglionilor care au captat trasorul  se va realiza cu ajutorul unei camere de scintilație (sonda gamma) și va fi îndepărtat pe cale chirurgicală.

Identificarea și excizia ganglionilor limfatici santinelă sunt adesea combinate cu o lumpectomie sau cu o mastectomie. Pentru a îndepărta ganglionii limfatici santinelă în timpul lumpectomiei, chirurgul face de obicei o excizie separată, în axilă. În cazul mastectomiei, îndepărtarea sânului și a ganglionilor limfatici santinelă se realizează printr-o singură incizie.

Ce urmează identificării unuia sau mai mulți ganglioni santinelă?

În urma prelevării ganglionilor santinelă pentru examenul histopatologic, se va decide  dacă este necesară excizia ganglionilor axilari. Analiza histopatologică intraoperatorie durează aproximativ 10 minute, este o examinare provizorie iar rezultatul final al examinării în întregime a ganglionilor excizați, durează circa 2-3 săptămâni și înregistrează o acuratețe de 98-100%.

Astfel, dacă ganglionul santinelă va prezenta micrometastaze carcinomatoase, fără efracție capsulara, nu este necesară efectuarea limfadenectomiei.

În cazul în care invazia neoplazică ganglionară este mai mare de 2mm sau există efracție capsulară, este indicată efectuarea limfadenectomiei axilare.

play Care sunt consecințele exciziei ganglionilor axilari? Aflați de la Dr. Lucian Rușitoru

Important de reținut – identificarea unei invazii tumorale la nivelul ganglionilor limfatici nu impune efectuarea mastectomiei. În unele cazuri, chiar dacă sunt descoperite celule canceroase la nivelul sânului, există posibilitatea de a vă păstra sânului, chirurgul efectuând o operație de lumpectomie, adică de extirpare a tumorii cu margini în țesut mamar sănătos.

Dacă ganglionii limfatici santinelă nu conțin celule canceroase, șansa de a descoperi cancer în oricare dintre ceilalți ganglioni axilari este foarte mică și niciun alt ganglion limfatic nu mai trebuie îndepărtat sau analizat. Acesta scutește multe femei de necesitatea unei operații de mai mare anvergură și reduce cu mult riscul apariției unor complicații, precum limfedemul.

Când este aplicată tehnica ganglionului santinelă?

Tehnica ganglionului santinelă este abordată de către chirurg în cazul pacientelor diagnosticate cu cancer mamar, care prezintă tumori de mici dimensiuni, fără suspiciune de metastazare ganglionară la examenul imagistic. Se aplică indiferent de vârsta pacientei, de localizarea tumorii fiind recomandată chiar și în urma unui tratament oncologic neoadjuvant.

Când nu poate fi aplicată tehnica ganglionului santinelă?

În general, nu poate fi aplicată atunci când tumora măsoară mai mult de 5 cm, prezintă invazie în musculatură sau la nivel cutanat sau în cazul în care ganglionii axilari prezintă forme vizibile imagistic de invazie tumorală. De asemenea, tehnica ganglionului santinelă nu se aplică în cazul mastitei carcinomatoase sau în sarcină și lactație.

Efectele secundare ale biopsiei ganglionului limfatic santinelă includ eventuale echimoze (vânătăi) în apropierea inciziei, urină de culoare albastră în următoarele zile, durere sau sensibilitate la nivelul sânului, care poate persista pentru câteva săptămâni sau chiar luni.

GANGLIONUL SANTINELĂ

play
100 DE RASPUNSURI

Am pregatit 100 de materiale video in care raspundem la cele mai frecvente intrebaridespre cancerul mamar

Dr. Cristian Gabriel Viișoreanu
DR. CRISTIAN G. VIIȘOREANU

Medic primar Chirurgie generală, supra-specializare în Chirurgie oncologică, promotor al tehnicii ganglionului santinelă în mediul privat.

"Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț, pe care îl putem pierde atât de ușor atunci când nu îl ocrotim îndeajuns!"

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri! Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.