Lumpectomia – InstitutulSanului.ro

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Lumpectomia

Lumpectomia

Pentru unele femei, cea mai dificilă parte a tratamentului chirurgical pentru cancerul mamar îl reprezintă alegerea tipului de intervenție asupra sânului. În general, există două opțiuni: lumpectomia – îndepărtarea exclusiv a tumorii, sau mastectomia – excizia întregului sân. Alegerea opțiunii ideale de tratament se realizează în funcție de mai mulți factori, precum mărimea și localizarea tumorii, stadiul bolii, riscul de recidivă și preferința pacientei.

playCe este tratamentul conservator? Află de la Dr. Cristian Viișoreanu

Lumpectomia este adesea combinată cu radioterapia. Abordarea combinată este cunoscută sub denumirea de tratament conservator al sânului, deoarece îi permite pacientei să primească un tratament eficient al cancerului, fără să-și piardă sânul.

Institutul Sânului beneficiază de o echipă multidisciplinară care se concentrează pe găsirea soluției optime de tratament pentru paciente. Fiecare caz este evaluat de către o Comisie Oncologică Multidisciplinară alcătuită din chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, genetician. Acești specialiști elaborează un diagnostic final și stabilesc împreună strategia terapeutică personalizată, conform ultimelor protocoalele internaționale în domeniu.

Ce presupune lumpectomia?

O definiție a lumpectomiei poate fi aceasta: este operația prin care medicul îndepărtează numai o parte a sânului, unde se află tumoarea, astfel încât este salvată o parte cât mai mare a sânului. Prin acest aspect, lumpectomia se deosebește de mastectomie, care presupune îndepărtarea completă a sânului, chiar și a țesutului sănătos.

play

De ce să alegi tratamentul chirurgical conservator? Recomandările Dr. Cristian Viișoreanu

O procedură de conservare a sânului asemănătoare lumpectomiei este mastectomia parțială (numită și cadranectomie sau mastectomie segmentară), prin care se îndepărtează însă mai mult țesut ca la lumpectomie.

Prin lumpectomie mamară se poate obține și un diagnostic sigur, în cazul în care nu a fost făcută deja o biopsie. Astfel, țesutul prelevat în timpul operației este folosit pentru confirmarea unui diagnostic de cancer mamar. Lumpectomia este însă, în primul rând, o procedură de tratament, deoarece presupune eliminarea unei tumori canceroase sau posibil canceroase.

lumpectomie Care sunt șansele de recidivă în chirurgia conservatoare? – Dr. Cristian Viișoreanu

În timpul unei lumpectomii, chirurgul face o incizie suficient de mare pentru a permite îndepărtarea tumorii și a unei zone de țesut sănătos din jurul acesteia, astfel încât să elimine toate celulele canceroase.

În prezent lumpectomia este efectuată mai frecvent ca în trecut pentru că tumorile mamare pot fi descoperite într-un stadiu timpuriu, când sunt încă mici, astfel încât poate fi salvată o parte mai mare a sânului afectat.

Care este scopul lumpectomiei?

Principalul scop al acestei operații este eliminarea tumorii canceroase, păstrând totodată cât mai mult din aspectul sânului. Dacă tumoarea canceroasă este descoperită în primele stadii ale bolii, atunci lumpectomia este la fel de eficientă ca mastectomia în prevenirea recidivei cancerului mamar.

lumpectomie Alegerea corectă a chirurgiei conservatoare. Cum luăm o decizie în siguranță? Explică Dr. Cristian Viișoreanu

Scopul principal al tratamentului cancerului mamar este eliminarea celulelor canceroase din corp.  Există două metode de tratament: loco-regional și sistemic.

 • Tratamentul loco-regional vizează eliminarea tumorii și a țesutului învecinat și include intervenția chirurgicală, cu sau fără radioterapie.
 • Tratamentul sistemic are ca scop tratarea celulelor canceroase din întregul organism. Acest tratament presupune chimioterapie, pe cale venoasă sau orală, sau terapie de stimulare a sistemului imunitar și terapie hormonală (anti-estrogenică).

lumpectomie

Prin urmare, operația de lumpectomie poate fi realizată atunci când cancerul de sân este descoperit din timp, iar tumoarea are dimensiuni mici. Astfel, poate fi păstrată o mare parte a sânului, pentru că este îndepărtată numai formațiunea canceroasă, nu întregul sân.

Când este recomandată lumpectomia? 

lumpectomieMastectomie sau lumpectomie? Cine decide?

Operația de lumpectomie este recomandată în mai multe situații:

 • Cancer mamar descoperit în stadiu timpuriu (tumoarea este de dimensiuni mici și este în stadiul I sau II )
 • Tumoare mamară suspectă (fără diagnostic de cancer confirmat prin biopsie)
 • Tumoare precanceroasă sau benignă a sânului.

Astfel, intervenția este utilă atât ca tratament, pentru eliminarea tumorii și a țesutului adiacent, dar și pentru stabilirea sau confirmarea unui diagnostic clar de cancer mamar, prin analizarea în laborator a țesutului care este îndepărtat în timpul operației.

Când NU este recomandată lumpectomia? 

Din păcate, lumpectomia, care asigură conservarea unei mari părți a sânului, nu este posibilă în orice situație. Iată care sunt cazurile în care singura soluție posibilă este mastectomia:

 • Tumoarea are peste 5 cm diametru
 • Tumoarea este mare în raport cu dimensiunea sânului și astfel nu va rămâne suficient țesut mamar după o lumpectomie
 • Tumoarea este localizată sub mamelon, iar o lumpectomie ar necesita îndepărtarea mamelonului
 • Sunt mai multe tumori în diverse zone ale sânului
 • Pe mamografie se observă numeroase calcificări cu aspect malign
 • Pacienta nu poate face radioterapie
 • Pacienta suferă de o boală a țesutului conjunctiv, precum lupus eritematos sistemic (LES) sau sclerodermie
 • Riscul de recidivă este foarte mare
 • Cancerul este deja extins

lumpectomieCând nu este recomandată lumpectomia?

Pregătirea pentru lumpectomie 

Pregătirea pentru lumpectomie va începe imediat după discuția cu medicul. Specialistul va face diferite recomandări, îi va prezenta pacientei care sunt riscurile procedurii și va întreba dacă aceasta urmează un tratament cronic.

Înainte de operație vor fi necesare anumite măsuri, astfel încât riscul de complicații să fie cât mai mic, iar recuperarea cât mai rapidă:

 • Oprirea tratamentului cu anticoagulante
 • Cu 12 ore înainte de operație pacienta nu mai are voie să mănânce sau să bea apă
 • Înainte de operație s-ar putea să fie necesară o mamografie sau ecografie mamară pentru localizarea cu precizie a tumorii (în cazul în care nu se simte la palpare)
 • Medicul va folosi un marker ca să deseneze pe sân zona exactă unde va face incizia.
Ce se întâmplă în timpul operației de lumpectomie?

Lumpectomia se realizeaza sub anestezie generală și durează între 15-40 minute, în funcție de dimensiunea, amplasarea și numărul tumorilor care trebuie eliminate. În afară de tumori, medicul va îndepărta și o parte din țesutul adiacent, chiar dacă este sănătos, pentru că în acest fel este redus riscul de recidivă.

lumpectomie

Țesutul din apropierea tumorii poate conține celule canceroase, care se vor dezvolta dacă nu sunt eliminate. Astfel, pe lângă îndepărtarea masei tumorale, intervenția chirurgicală oferă informații suplimentare despre tipul și întinderea cancerului. Aceste informații determină deciziile de tratament ulterioare.

lumpectomie Poate schimba chirurgia conservatoare forma sânului? explicațiile Dr. Lucian Rușitoru

Pentru a reduce sângerarea din timpul operației, medicul poate folosi un aparat de electrocauterizare. Tumoarea și țesutul adiacent vor fi duse în laborator pentru analiză anatomopatologică de confirmare sau infirmare a cancerului mamar. Dacă va fi necesar, medicul poate insera în zona sânului un tub de dren pentru eliminarea excesului de fluid (limfa) care se poate acumula în zona în care s-a aflat tumoarea.

Recuperarea după lumpectomie

În mod normal, recuperarea după operație este ușoară și nu necesită internare mai de mult de o zi sau două. Durerea prezentă la locul inciziei poate fi controlată cu ajutorul medicamentelor analgezice, iar medicul va oferi pacientei toate informațiile necesare pentru îngrijirea acasă, după externare. Locul inciziei trebuie să fie atent igienizat, iar la orice semn care poate indica o infecție pacienta trebuie să meargă la medic. Este posibil să fie prescris și un tratament cu antibiotice, iar consultația de control postoperator va fi stabilita pentru fiecare caz în parte, in functie de evolutie.

Deseori lumpectomia este urmată de radioterapie, tratament necesar pentru eliminarea tuturor celulelor canceroase care ar fi putut rămâne în sân. După lumpectomie rămâne țesut mamar, de aceea, dacă procedura nu este urmată de radioterapie, riscul de recidivă a cancerului este mai mare: poate crește de la 15% la 35%, în funcție de mai mulți factori. De aceea, lumpectomia este urmată de obicei de radioterapie, pentru tratarea cancerului mamar invaziv. O excepție o reprezintă pacientele cu o varsta inaintata, pentru care radioterapia nu este mereu recomandată.

Dacă, după lumpectomie și radioterapie, cancerul mamar recidivează la un sân, atunci este necesară, aproape întotdeauna, mastectomia.

Majoritatea femeilor cu cancer mamar în stadiul I sau II sunt eligibile pentru o lumpectomie. În unele situații însă este posibil ca o lumpectomie să nu fie recomandată. De exemplu:

 • Tumoarea are peste 5 cm diametru.
 • Tumoarea este mare în raport cu dimensiunea generală a sânului; este posibil să nu rămână suficient țesut mamar după o lumpectomie pentru a obține un rezultat acceptabil din punct de vedere estetic.
 • Tumoarea este localizată sub mamelon, iar o lumpectomie ar necesita îndepărtarea mamelonului; la unele femei, excizia mamelonului poate să nu lase în urmă rezultate cosmetice acceptabile.
 • Sunt mai multe tumori în diverse zone ale sânului.
 • Pe mamografie se observă numeroase calcificări cu aspect malign.
 • Nu puteți face radioterapie deoarece sunteți însărcinată, ați făcut anterior raze în zona toracică sau aveți o boală de țesut conjunctiv, precum lupus eritematos sistemic (LES) sau sclerodermie.
 • Aveți un risc mare de a face un alt cancer mamar și vă gândiți să faceți o intervenție profilactică de îndepărtare a ambilor sâni.

lumpectomie

play
100 DE RASPUNSURI

Am pregatit 100 de materiale video in care raspundem la cele mai frecvente intrebaridespre cancerul mamar

Dr. Cristian Gabriel Viișoreanu
DR. CRISTIAN G. VIIȘOREANU
Medic primar Chirurgie generală, supra-specializare în Chirurgie oncologică
"Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț, pe care îl putem pierde atât de ușor atunci când nu îl ocrotim îndeajuns!"

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri! Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.