Cancerul Mamar Invaziv – InstitutulSanului.ro

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Cancerul mamar invaziv

Cancerul mamar invaziv

Cancerul mamar este o afecțiune oncologică gravă, a cărui prezență în corp rar este semnalizată prin simptome specifice, în stadiu incipient. Când semnele apar, boala se află de cele mai multe ori în stadiu avansat.

Conform INS, în anul 2020, cancerul mamar a devenit pentru prima dată în istorie, la nivel mondial, cel mai frecvent tip de cancer, depășind cancerul pulmonar care în mod obișnuit ocupa prima poziție.  

Iată un motiv de îngrijorare și de îndreptare a atenției către soluții prin care putem preveni un diagnostic avansat, în care opțiunile de tratament rămân puține.

Cancerul mamar poate apărea la orice vârstă, însă statisticile arată o incidență mai mare în rândul femeilor cu vârste cuprinse în intervalul 50 și 69 de ani. Această categorie de femei trebuie să efectueze anual sau la 2 ani, conform indicației medicului, o mamografie de screening, în măsură să poată depista eventuale leziuni în stadiu incipient. Femeile cu vârsta sub 40 de ani trebuie să efectueze anual ecografie mamară, ca o conduită de screening de prevenție.

Cancerul mamar invaziv

În cancerul mamar invaziv celulele maligne dezvoltate la nivelul sânului încep sa invadeze structurile din jurul lor. Cancerul mamar invaziv poate fi de mai multe tipuri, în funcție de localizare și de gradul de evoluție:

  • Carcinom ductal invaziv – cel mai frecvent tip de carcinom mamar. Celulele maligne se dezvolta din ductele (canalele) galactofore de la nivelul sânului.
  • Carcinomul lobular invaziv – este localizat la nivelul lobulilor glandulari ce produc lapte.
  • Cancer mamar metastatic – este cancerul care s-a extins și în alte părți ale corpului, cum ar fi creierul, oasele, ficatul sau plămânii.
  • Cancerul mamar inflamator – este un tip rar de cancer, cu un aspect clinic asemănător unei inflamații.
  • Boala Paget a mamelonului – reprezintă un tip de cancer care afectează mamelonul, cu aspectul unei descuamări accentuate la acest nivel.
  • Tumorile Phyllodes ale sânului – sunt tumori cu o incidență mai rară, care se dezvoltă pe un model similar frunzei. Aceste tumori au o evoluție galopantă, însă rar pot migra și în afara sânului. Pot fi benigne, borderline (la limita malignității) sau maligne.

Diagnosticul cancerului mamar invaziv

Pentru a ajunge la diagnostic, pacienta trece prin consultul clinic, efectuarea unor investigații imagistice și în final, efectuarea biopsiei care va putea încadra tipologia tumorii, prin analiza anatomo-patologică a probei recoltate.

În urma acestui diagnostic, comisia oncologică formată din medici de mai multe specialități va elabora planul de tratament care poate cuprinde: chimioterapie neoadjuvantă sau adjuvantă, intervenție chirurgicală și eventual radioterapie.

Tratamentul cancerului mamar poate fi un drum anevoios, însă vestea bună este că medicina de astăzi a evoluat oferind pacientelor următoarele îmbunătățiri:

  • În primul rând, posibilitatea de a preîntâmpina un diagnostic de cancer mamar invaziv, prin efectuarea screeningului de prevenție, capabil să depisteze leziuni de dimensiuni foarte mici, ce pot fi tratate mai ușor;
  • Medicamente chimioterapice eficiente, cu efecte adverse mult mai ușor de suportat;
  • Radioterapie tot mai țintită, numărul de ședinte fiind redus semnificativ în timp ce gradul de eficiență fiind tot mai bun.
  • Nu în ultimul rând, tehnici chirurgicale moderne, cu un grad mai mare de precizie, mai puțin mutilante, și promisiunea conservării sau reconstrucției sânului, pentru un echilibru psihologic în urma bolii.
play
100 DE RĂSPUNSURI

Am pregătit 100 de materiale video în care răspundem la cele mai frecvente întrebări despre cancerul mamar.

Dr. Andreea Meruță
DR. ANDREEA MERUȚĂ

Medic primar Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă,
membru al Boardului European de Chirurgie Plastică

"Reconstrucția sânului este modul în care întoarcem spatele cancerului mamar. Aceasta oferă beneficiul unei normalități în măsură să alunge trauma unei boli mutilante, care la un moment dat a răsturnat viața femeii cu susul în jos."

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri! Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.