Chistul Mamar – InstitutulSanului.ro

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Chistul mamar

Chistul mamar

Chisturile mamare sunt formațiuni benigne, pline cu lichid, localizate la nivelul sânului. Acestea au formă rotundă sau ovală și se dezvoltă din structurile lobulare ale glandei mamare. Cum poate fi pus diagnosticul și ce trebuie făcut în urma acestuia?

Chisturile mamare nu sunt specifice unei anumite vârste, însă pot suferi transformări, sub influență hormonală. Acestea sunt de obicei descoperite la palpare, putând fi diagnosticate în urma unui consult completat de examen ecografic.

Cum ne dăm seama că avem un chist mamar?

Chistul mamar se poate dezvolta într-atât încât să poată fi resimțit la palpare, asemeni unui nodul la nivelul sânului. Diagnosticul cert este pus în urma unui consult medical completat de ecografie sau mamografie, investigații care vor oferi medicului informații despre structura formațiunii, necesare încadrării clinice ale acesteia.

Chisturile mamare nu sunt dureroase, însă poate fi resimțită o anumită durere atunci când ele se dezvoltă galopant, într-o perioadă relativ curtă de timp. Acest fenomen poate avea mai ales în perioada premenstruală.

De câte feluri pot fi chisturile?

Chisturile mamare pot fi de mai multe tipuri, în funcție de structura fiecăruia: chist simplu, chist complicat sau chist complex.

Chistul simplu este cel mai inofensiv tip de chist, riscul de a se transforma în tumoră mamară malignă fiind aproape inexistent. Ca structură, este lipsit de vascularizație și poate conține în interior un mic sept.

Chistul complicat are o compoziție neomogenă și este lipsit și de septuri groase și de vascularizație.

Chistul complex are de asemenea o compoziție neomogenă, însă prezintă septuri și pereți groși. Referitor la riscul de a se transforma în cancer, spre deosebire de chistul simplu, prezintă un risc de 25%, mai ales atunci când este însoțit de vascularizații sau vegetații.

Diagnosticul diferențial

Datorită similarității, chistul mamar poate fi des confundat cu alte tipuri de formațiuni, precum: abcesul, hematomul, galactocelul, dilatația de canal galactofor, etc.

Astfel, pentru confirmarea diagnosticului, medicul poate efectua o puncție la nivelul formațiunii, în urma căreia se va putea analiza lichidul și confirma tipologia formațiunii depistate.

Există tratament pentru chisturile mamare?

Chisturile de mici dimensiuni, cu grad de risc redus nu necesită mai mult decât control periodic, pentru monitorizare. Cele de dimensiuni mai mari pot necesita efectuarea unei puncții aspirative pentru a obține decompresie și pentru analiza lichidului. Uneori, se poate impune și excizia chirurgicală.

În cazul chisturilor mamare complexe, se efectuează biopsia sau a excizia chirurgicală, cu scopul reducerii riscului dezvoltării unui diagnostic oncologic.

Concluzie

Orice formațiune mamară impune o evaluare corespunzătoare, din partea medicului specialist.  Astăzi, metodele imagistice pot detecta leziuni de dimensiuni infraclinice la nivelul sânului, lucru care oferă posibilitatea unui tratament conservator, ușor de traversat, cu prognostic favorabil pe termen mediu și lung.

Principalul aliat în lupta cu cancerul mamar este efectuarea screening-ului de prevenție!

play
100 DE RĂSPUNSURI

Am pregătit 100 de materiale video în care răspundem la cele mai frecvente întrebări despre cancerul mamar.

Dr. Andreea Meruță
DR. ANDREEA MERUȚĂ

Medic primar Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă,
membru al Boardului European de Chirurgie Plastică

"Reconstrucția sânului este modul în care întoarcem spatele cancerului mamar. Aceasta oferă beneficiul unei normalități în măsură să alunge trauma unei boli mutilante, care la un moment dat a răsturnat viața femeii cu susul în jos."

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri! Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.