Reconstrucția Mamară – InstitutulSanului.ro

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Dr. Andreea Meruta

Reconstrucția mamară

Reconstrucția mamară reprezintă procesul de refacere a sânului după o intervenție chirurgicală asupra sânului, de obicei pentru o afecțiune malignă. Putem discuta despre reconstrucție mamară și în cazul pacientelor cu tumori benigne voluminoase a căror rezecție determină distorsiunea sânului, dar și în cazul pacientelor care solicită mastectomie profilactică, pentru mutații genetice sau mastectomie la cerere.

 

Reconstrucția mamară poate fi parțială, în cazul distorsiunii formei sânilor ca urmare a rezecțiilor tumorale sau totală, atunci când se efectuează o mastectomie.

De asemenea, există intervenții chirurgicale prin care concomitent cu tratamentul conservator al cancerului mamar (excizia sectorială) se pot face intervenții chirurgicale de reducție mamară, ridicarea sânilor sau augmentare mamară în urma cărora sânii pacientelor arată ca după o intervenție chirurgicală de chirurgie estetică – aceste proceduri fiind numite intervenții oncoplastice.

Când poate fi efectuată reconstrucția mamară?

În cazul mastectomiei, se poate discuta despre:

  • Reconstrucție mamară imediată – atunci când reconstrucția se efectuează în același timp cu mastectomia;
  • Reconstrucție mamară imediată întârziată – atunci când se efectuează mastectomia într-o etapă și câteva săptămâni mai târziu reconstrucția;
  • Reconstrucție mamară la distanță – atunci când reconstrucția se efectuează la distanță de momentul mastectomiei; daca nu au fost necesare tratamente suplimentare se poate face:
  • Începând cu 3 luni de la mastectomie, când s-a remis inflamația postoperatorie și țesuturile și-au redobândit elasticitatea;
  • La minimum 1,5 luni de la terminarea chimioterapiei;
  • După 9-12 luni de la terminarea radioterapiei.

Tipuri de reconstrucție mamară

Exista mai multe moduri de reconstruire a sânilor:

  • Cu implanturi siliconice:
    • Plasate prepectoral. De obicei, este necesară o matrice dermică acelulară pentru un rezultat optim;
    • Plasate retro-muscular – sub mușchiul pectoral mare – varianta clasică a reconstrucției mamare cu implant. Câteva lucruri despre această abordare:
  • Este cea mai populară variantă, în special în reconstrucția mamară imediată;
  • Durata intervenției este scurtă, durerile relativ reduse, recuperarea rapidă;
  • Implanturile trebuie schimbate la un moment dat;
  • Pot apărea modificări în special în cazul iradierii, dar și în lipsa acesteia, în funcție de procesul de vindecare și de calitatea tegumentelor ramase după mastectomie.
  • Cu expander mamar – Este o proteză care se umple progresiv cu ser fiziologic în cazurile în care tegumentele sunt insuficiente. După obținerea volumului dorit, se așteaptă câteva luni și apoi se schimbă expanderul mamar cu un implant siliconic definitiv.
  • Cu țesut propriu (lambou):
    • Regional – lambou musculocutan de latissimus dorsi – mușchiul de pe spate (marele dorsal) care se poate ridica împreună cu o bucată de piele fie în totalitate, sau doar o parte din mușchi și se trece anterior pentru reconstrucția sânului; Lamboul de latissimus dorsi nu aduce de cele mai multe ori volum suficient și se poate asocia cu o proteză sau cu transfer de grăsime (în etape).
  • La distanță – lambouri liber transferate (de la nivelul abdomenului, coapselor sau feselor). Câteva lucruri despre acest tip de abordare:
  • Presupune transferarea unei porțiuni de test dintr-o parte a corpului la nivelul toracelui anterior, unde trebuie reconectate vasele de sânge sub magnificație;
  • Sunt intervenții chirurgicale laborioase și de durată;
  • Rezultatele sunt naturale;
  • Există riscul de a pierde complet reconstrucția în cazul în care conexiunile vasculare au probleme.

Nici una dintre alternativele de reconstrucție mamară nu este perfectă, fiecare tehnică având avantaje și dezavantaje. Pentru un rezultat cât mai bun și mai simetric, de cele mai multe ori sunt necesare intervenții chirurgicale de retuș, iar în cazul reconstrucției unilaterale este necesară de cele mai multe ori simetrizarea sânului rămas.

Nu toate tehnicile de reconstrucție mamară pot fi folosite pentru toate pacientele. Decizia pentru o alternativă sa alta depinde de condițiile locale, de afecțiunile și de dorința pacientei precum și de experiența chirurgului care practică intervenția de reconstrucție.

Chirurgia de reconstrucție mamară nu este una de chirurgie estetică, iar sânii reconstruiți nu vor arăta niciodată ca sâni augmentați în scop estetic. Pentru un grad cât mai mare de satisfacție, pacientele trebuie să aibă așteptări realiste.

Reconstrucția mamară este o alegere personală a fiecărei paciente, chirurgul plastician reconstructiv având rolul de a explica pacientei care sunt alternativele reconstructive care  i s-ar potrivi, care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei tehnici precum și riscurile și complicațiile asociate, pentru ca pacienta să poată lua o decizie informată.

play
100 DE RĂSPUNSURI

Am pregătit 100 de materiale video în care răspundem la cele mai frecvente întrebări despre cancerul mamar.

Dr. Andreea Meruță
DR. ANDREEA MERUȚĂ

Medic primar Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă,
membru al Boardului European de Chirurgie Plastică

„Reconstrucția sânului este modul în care întoarcem spatele cancerului mamar. Aceasta oferă beneficiul unei normalități în măsură să alunge trauma unei boli mutilante, care la un moment dat a răsturnat viața femeii cu susul în jos.”

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri!
Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.