Tumorile Filode Ale Sânului – InstitutulSanului.ro

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Tumorile filode (Phyllodes)

Tumorile filode ale sânului

Tumorile filode (Phyllodes) sunt tumori rare ale sânului, cu o origine mai puțin obișnuită, dezvoltându-se din țesutul conjunctiv (stromal), și nu din glanda mamară sau ductul mamar, cum se întâmplă în cele mai multe cazuri.   

Majoritatea tumorilor filode sunt de natură benignă, însă există un risc ridicat de recidivă și de malignizare. Un număr mic dintre acestea tumori sunt diagnosticate în stadiu malign. Acestea se numesc neoplasme fibroepiteliale rare și reprezintă mai puțin de 1% din toate neoplasmele mamare întâlnite în patologia feminină.

Tumorile filode sunt clasificate în trei grupuri, în funcție de aspectul:

  1. Tumorile benigne (necanceroase) – reprezintă mai mult de jumătate din toate tumorile filode;
  2. Tumorile borderline – au caracteristici atât din spectrul celor benigne cât și din a celor maligne (canceroase).
  3. Tumorile maligne (canceroase) reprezintă aproximativ 1 din 4 tumori filode. Acestea tind să se dezvolte cel mai rapid și au un risc crescut de a se răspândi sau de a recidiva după tratament.

Simptome

Tumorile filode sunt caracterizate de o creștere rapidă în dimensiuni. Forma acestora este neregulată, dură, cu un aspect dermic lucios, cu vene vizibil pronunțate.

Deși tumorile de acest tip pot atinge 20-30 cm, ele nu provoacă dureri, multă vreme, nu modifică mamelonul și nu se extind la nivelul ganglionilor axilari.

Diagnostic

Tumorile filode apar mai frecvent la femeile cu vârstă cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani, însă pot apărea la orice altă vârstă. Femeile cu sindrom Li-Fraumeni (o afecțiune genetică rară, moștenită) prezintă de asemenea un risc mai mare de a dezvolta astfel de tumori.

Diagnosticul tumorilor filode presupune examen clinic din partea medicului specialist, care va indica efectuarea unor investigații imagistice suplimentare, cum ar fi: ecografia mamară, mamografia sau IRM mamar, precum si o biopsie.

Ecografic, tumorile filode pot avea aspectul unor fibroadenoame, însă diagnosticul diferențial poate fi pus cu precizie în urma unei biopsii excizionale.

Tratament

Tumorile filode au indicație chirurgicală.

Dacă tumora este de natură benignă, se efectuează o biopsie excizională, cu o urmărire periodică atentă, întrucât ele pot recidiva în același loc.

În cazul tumorilor maligne sau borderline, se impune efectuarea unei excizii mai largi a zonei de țesut din jurul tumorii (ghidurile  recomandă margini de 1 cm sau mai mari).

Totuși, un rol cheie în apariția unei recidive îl joacă starea marginii histopatologice (reprezentând prezența sau absența celulelor tumorale la marginea țesutului excizat în histologia postoperatorie), mai mult decât dimensiunea marginii. Subtipurile borderline și cele maligne prezintă o natură deosebit de recurentă și metastatică, cu un timp de supraviețuire raportat pentru pacienții cu tumori filode maligne de până la doi ani.

Prognosticul tumorilor filode maligne, însă, este asemănător sarcomului, cu risc de diseminare la nivel pulmonar, mediastinal și osos. Totuși, radioterapia adjuvantă a arătat rezultate optimiste, ce ar putea ajuta la îmbunătățirea rezultatelor, cel puțin în ceea ce privește recurența locală.

play
100 DE RĂSPUNSURI

Am pregătit 100 de materiale video în care răspundem la cele mai frecvente întrebări despre cancerul mamar.

Dr. Cristian Gabriel Viișoreanu
DR. CRISTIAN G. VIIȘOREANU

Medic primar Chirurgie generală,
Supraspecializare în Chirurgie oncologică 

„Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț, pe care îl putem pierde atât de ușor atunci când nu îl ocrotim îndeajuns!”

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri!
Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.