Prevenție și Diagnostic – InstitutulSanului.ro

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Prevenție și Diagnostic

În cadrul centrului nostru și prin clinicile partenere, pacientele beneficiază de întregul spectru de investigații necesare pentru prevenirea sau depistarea incipientă a patologiilor mamare, de la consultații clinice, evaluarea dosarului și screening imagistic (ecografie mamară, elastografie, puncție biopsie mamară, mamografie cu tomosinteză și RMN mamar)

71 300x200 1
preventie 300x200 1

Consultații clinice

Pe lângă autoexaminarea sânului, efectuată lunar acasă, controlul mamar este principala măsură indicată tuturor femeilor pentru depistarea incipientă a cancerului la sân.

Examenul clinic al sânului se recomandă anual, în afară perioadei menstruale. În cadrul consultației, medicul va examina și palpa cu atenție sânul, urmărind existența unor modificări suspecte care ar putea indica prezența cancerului mamar:

  • apariția unor noduli sau ganglioni axilari măriți;
  • retracția pielii sau mamelonului;
  • modificări de culoare și consistență a sânului;
  • scurgeri mamelonare sangvinolente.

Examinarea clinică durează circa 10 de minute și este nedureroas

pic3 300x199 1

Evaluare dosar

Pentru pacientele deja diagnosticate cu cancer mamar, echipa medicală oferă posibilitatea evaluării dosarului în vederea unei a doua opinii medicale și stabilirea strategiei terapeutice optime.

Screening imagistic

elastografie1

Ecografie mamară
Ecografia mamară este o investigație non-invazivă a sânului cu ajutorul ultrasunetelor, recomandată în general femeilor sub 40 de ani pentru depistarea precoce sau urmărirea anumitor afecțiuni mamare. Pentru femeile cu vârstă peste 40 de ani, ecografia este uneori recomandată în completarea mamografiei. Ecografia nu doare, nu este iradiantă și nu prezintă alte riscuri.

Ecografia mamară cu substanță de contrast
Ecografia mamară cu substanță de contrast este o tehnică modernă ce poate înlocui în diverse cazuri examinarea IRM a sânului. Se folosește o substanță de contrast cu reacții secundare minime, ce se elimină respirator, nefiind implicate funcția hepatică în metabolizare sau cea renală în eliminarea acesteia. Substanța de contrast se elimină prin respirație, fiind necesară o atenține mai mare în cazul persoanelor cu patologie respiratorie, aceasta eliminându-se mai greu din organism.

Elastografie
Elastografia este o metodă ecografică recentă, cu ajutorul căreia se pot diagnostica în mod diferențiat tumorile maligne față de cele benigne, fără efectuarea prealabilă a unei biopsii. Investigația se bazează pe faptul că tumorile maligne sunt mai dure și mai puțin elastice comparativ cu cele benigne și cu țesutul sănătos. Spre exemplu, o tumoră canceroasă poate fi de până la 28 de ori mai rigidă comparativ cu țesutul din vecinătate. Astfel, când se aplică o compresiune sau o vibrație, tumora se deformează mai puțin față de țesutul din jur. Examenul ecografic completat de o elastografie contribuie la un diagnostic corect și precoce al cancerului mamar.
În cadrul centrului nostru, atât ecografia, cât și elastografia mamară sunt realizate cu ajutorul celui mai performant ecograf la momentul actual – Siemens Acuson Antares, care oferă posibilitatea efectuării unor investigații complexe, amănunțite și stabilirii unui diagnostic precis.

41

Mamografie  
Mamografia este cea mai modernă tehnică de screening și depistare incipientă a cancerului mamar pentru femeile cu vârsta de peste 40 de ani. Comparativ cu mamografia digitală convențională, tomosinteza sânului permite vizualizarea precisă, inclusiv a leziunilor de cele mai mici dimensiuni, care sunt greu vizibile, în special la sânii denși.
Datorită depistării precise, mamografia cu tomosinteză reduce necesitatea efectuării unei biopsii sau a unor investigații suplimentare inutile, ceea ce înseamnă o doză de iradiere mai mică și durere redusă pentru pacientă.

Institutul Sânului, prin clinicile partenere, pune la dispoziția pacientelor cele mai moderne mamografii cu tomosinteză, efectuate cu aparatul Mammomat Inspiration – PRIME Technology de la Siemens. Mamograful deține primul soft din lume care reduce iradierea, doza de radiații fiind scăzută cu 30%, iar calitatea imaginii nu este compromisă, ci dimpotrivă, aparatul reușește să detecteze și cele mai mici detalii. Echipamentul are cel mai larg unghi de scanare (50 grade) și cel mai mare număr de proiecții (25), iar pacientele se vor simți mult mai relaxate în timpul investigației, datoriă tehnologiei care presează sânul delicat și se oprește automat atunci când ajunge în poziția optimă pentru a reda cele mai calitative imagini.

RMN mamar
RMN-ul sau Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM) mamară este o investigație non-invazivă și neiradiantă de evaluare a stării de sănătate a sânului. Cel mai frecvent, acesta este utilizat în cazul pacientelor deja diagnosticate cu cancer la sân, pentru a vizualiza extensia bolii. RMN-ul nu este utilizat ca metodă de screening de sine stătătoare, deoarece nu asigură acuratețe în depistarea tuturor tipurilor de cancer, însă, poate fi folosit în completarea procedurilor uzuale – ecografia și mamografia.