Sânul este compus din glande și canale (acestea duc la mamelon) și dintr-o zonă mai închisă la culoare, numită areolă. La pubertate, hormonii determină creșterea țesutul mamar. Glandele mamare (cele care produc lapte) sunt conectate prin conductele lactifere pana la nivelul complexului areolo-mamelon. Majoritatea ductelor lactifere se deschid la nivelul mamelonului dar exista un numar variabil de ducte lactifere care ajung la nivelul areolei iar acestea nu au comunicare cu exteriorul. Glanda mamara se poat întinde până în zona axilei.
Cuprins:
- Ce este mastita
- Tipuri de mastită
- Simptomele mastitei
- De ce apare mastita
- Metode de diagnostic pentru mastita
- Tratament pentru mastita
- Posibile complicații
- Metode de prevenție
Ce este mastita
Mastita este o infecție a glandelor mamare (țesutului mamar), întâlnită mai ales la femei. Cauza o reprezintă pătrunderea bacteriilor la nivelul țesutului mamar (dacă mamelonul prezintă o iritație de exemplu), determinând apariția inflamației și a durerii. Bacteriile se găsesc în mod obișnuit pe piele, dar devin periculoase atunci când intră în organism.
Cel mai adesea, mastita afectează femeile care alăptează (mastită lactațională sau puerperală). Mai rar, mastita poate apărea și la femeile care nu alăptează (mastită non-lactațională, sau periductală). În acest al doilea caz, cele mai afectate sunt femeile care fumează, suferă de diabet, sau au sistemul imunitar slăbit. De cele mai multe ori, este afectat un singur sân, dar poate fi vorba și de o afectare bilaterală. În cazuri rare și bărbații pot fi afectați de mastită.
Tipuri de mastită
Mastita poate fi:
- de alăptare (puerperală): este o infecție care afectează femeile care alăptează.
- non-lactațională (periductală): afectează femeile care se află la menopauză, dar și fumătorii.
Se mai poate face o clasificare a acestei afecțiuni:
- mastita acută: în cele mai multe cazuri apare la începutul alăptării și nu este urmată de complicații;
- mastita cronică: se instalează în urma unei infecții bacteriene recurente sau a unei dereglări hormonale;
- mastita carcinomatoasă: este o formă de cancer care poate avea o evoluție severă/gravă;
- mastita granulomatoasă: este o formă benignă a bolii, destul de rară și în general are o evoluție bună.
Simptomele mastitei
Mastita are cateva simptome pe care le poti recunoaște fără prea multe eforturi. Dacă observi asemenea semne, mergi de urgență la medic pentru consult, evaluare și tratament. Iată cele mai importante manifestări ale mastitei:
- pielea sânului se înroșește;
- senzație de arsură constantă;
- sânul este inflamat (crește în volum);
- temperatură crescută (38 grade Celsius);
- frisoane;
- dureri musculare;
- disconfort la atingerea sânului;
- scurgeri mamelonare;
- sânul este tare la palpare;
- stare de oboseală;
- amețeli;
- cefalee;
- oboseală;
- stare generală de rău.
Unele simptome ale mastitei se aseamănă cu cele ale gripei. Mastita afectează în general un singur sân, dar simptomele se pot dezvolta rapid.
De ce apare mastita
Cauze
Au fost identificate mai multe cauze care conduc la dezvoltarea mastitei:
- alăptarea: este principala cauză (blocarea sau înfundarea unui canal). Blocajul determină staza laptelui. Laptele nu iese și rămâne la nivelul sânului. Bacteriile nu supraviețuiesc în laptele uman proaspăt. Dar dacă canalele de lapte sunt blocate și laptele rămâne în sân, infecția se poate dezvolta foarte ușor. Bacteriile pătrund în sân prin fisuri mici.
- fumatul: deteriorează conductele de lapte și le face mai susceptibile la infecție.
- perforarea mamelonului: se poate întâmpla în cazurile de piercing, mai ales în cazul în care se apelează la studiouri care nu sunt profesionale.
- eczeme;
- prezența unui implant mamar;
- infecție cu bacterii sau virusuri;
- tuberculoza: poate provoca mastita;
- smulgerea firelor de păr din jurul mameloanelor (rădăcina firelor de păr se poate infecta).
Factori de risc
Există o serie de factori de risc pentru apariția mastitei:
- episoade mai vechi de mastită;
- diabet zaharat;
- afecțiuni care au drept cauză imunitatea scăzută;
- purtarea unui sutien strâmt, sau a unor haine prea strâmte;
- mameloane dureroase sau crăpate;
- oboseala/stres;
- alimentatie nesănătoasă/dezechilibrată;
- tehnică neadecvată de alăptare.
Metode de diagnostic pentru mastita
Consultul medical este primul pas pentru un diagnostic corect. Ulterior, medicul specialist poate recomanda o ecografie mamară, o mamografie și un set de analize de laborator. Dacă este nevoie, se poate ajunge chiar și la biopsie mamară.
Ecografie mamară
Ecografia mamară este o investigație imagistică a sânilor, care se realizează cu ajutorul ultrasunetelor. De obicei ecografia mamară se recomandă la femeile care au sub 40 de ani. Cu ajutorul ecografiei mamare se pot identifica unii noduli mamari, cauzele scurgerilor mamelonare, ale durerilor și nu numai. În funcție de antecedentele familiale și personale ale pacientei, medicul specialist poate recomanda și alte investigații imagistice.
Mamografie
Mamografia este o investigație imagistică de screening, prin intermediul căreia se pot depista leziunile care ar putea evolua spre un cancer mamar. Astfel de leziuni pot fi așa numitele micro-calcificări mamare. Mamografia se face în general la femeile cu vârsta de peste 40 de ani, iar această investigație nu înlocuiește ecografia mamară. Se poate spune că ecografia mamară reprezintă o metodă complementară de investigare a formațiunilor tumorale descoperite la nivelul sânului.
Analize de laborator
Medicul specialist poate solicita și efectuarea unui set de analize de sânge, dacă dorește confirmarea unui diagnostic. De asemenea, în cazurile mai grave, sau în cazurile în care este nevoie de o investigație mai exactă a unei formațiuni tumorale, medicul poate recomanda pacientei efectuarea unei biopsii.
Tratament pentru mastita
O cultură de lapte poate ajuta medicul să stabilească cel mai eficient tratament cu antibiotice pentru pacientă, dacă aceasta se confruntă cu o infecție majoră. Tratamentul cu antibiotice este cel mai simplu tratament, dar nu este singurul.
Tratamentul în cazul diagnosticului de mastită presupune așadar:
- antibiotice: în cele mai multe cazuri se recomandă o cură de antibiotice de 10 zile. Tratamentul pe bază de antibiotice trebuie dus până la capăt pentru a reduce riscurile de recurență ale mastitei. Chiar dacă o cantitate de antibiotic ajunge, prin intermediul laptelui, la bebeluș, nu există riscuri pentru copil. Cu toate acestea, ia antibiotice numai în urma prescripției medicului specialist.
- analgezice: medicul specialist este cel care poate recomanda medicamente pentru ameliorarea durerii în cazuri de mastită.
Dacă alăptezi, până ajungi la medic poți să faci următoarele lucruri:
- consumă lichide;
- odihnește-te suficient;
- aplică comprese reci in zona dureroasă;
- ai grijă la igiena alăptării.
În cazul femeilor care nu alăptează, tratarea mastitei este mai complicată, pentru că episoadele recurente sunt frecvente. În plus, nu întotdeauna acest tip de infecție răspunde la antibiotice.
Posibile complicații
Dacă nu este tratată corect sau la timp, mastita poate duce la complicații:
- infecția aftelor (durere sau piele înroșită);
- abcese mamare (pungă de puroi în zona infectată). În cazul unui abces mamar, femeia trebuie să evite alăptarea bebelușului la sânul afectat, cel puțin până la consultul medical.
Metode de prevenție
Mastita și afecțiunea mamară recurentă pot fi prevenite prin câteva măsuri:
- variază pozițiile de alăptare;
- asigură-te că bebelușul se hrănește corect;
- respectă igiena sânilor în perioada alăptării: sânii se spală frecvent și se usucă corespunzător, nu numai în cazul femeilor care alăptează;
- se recomandă evitarea sau dezinfectarea piercing-urilor;
- se recomandă evitarea presiunii asupra sânilor;
- sânii se spală frecvent și se usucă în mod corespunzător, atât în cazul mamelor, cât și în cazul celor care nu alăptează. Este recomandată dezinfectarea piercing-urilor;
- evită presiunea la nivelul sânilor;
- poartă sutienul corect;
- odihnește-te suficient;
- asigură-te că ai un sistem imunitar puternic;
- bea lichide;
- adoptă o dietă echilibrată.
Ce trebuie să reții despre mastită
- Mastita afectează de cele mai multe ori un singur sân.
- Bărbații pot fi și ei afectați de mastită.
- Mastita poate presupune și un singur canal de lapte blocat.
- Simptomele pot include febră, inflamație, dureri.