Interviu: Legatura Dintre Cancer Si Kilogramele In Plus

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

71

Interviu: Legatura dintre cancer si kilogramele in plus

Chiar daca, in esenta, se reduce la anumite mutatii genetice, care conduc la multiplicarea necontrolata a unuia sau mai multor tipuri celulare, cancerul ramane o boala foarte complexa, cu extrem de multi factori implicati. Dintre acestia, excesul de grasime corporala este tot mai des luat in discutie.

 

Aflam mai multe despre corelatia dintre kilogramele in plus si riscul de aparitie a neoplaziilor de la dr. Amedeo Grigorean, medic specialist medicina generala, cu specializare in nutritie oncologica, in cadrul Institutului Sanului, din Bucuresti. Ne-a oferit, in limbaj accesibil, o sinteza a concluziilor medicale valabile la acest moment la nivelul comunitatii stiintifice internationale, facand, totodata, referire la experienta profesionala: lucreaza de trei ani in contact direct cu pacienti oncologici si de aproximativ 15 ani in stransa colaborare cu medici oncologi si hematologi.

Slab sau Gras: Excesul ponderal figureaza pe lista principalilor factori de risc pentru dezvoltarea afectiunilor oncologice. Care-i mai exact impactul acestuia?

Dr. Amedeo Grigorean: Fie el incadrat la supraponderal, obezitate sau obezitate severa, excesul de greutate este, asa cum bine ati mentionat, un factor de risc, nu o cauza dovedita. De aceea, este important sa se inteleaga foarte clar ca nu orice persoana supraponderala sau obeza va face cancer. Aici vorbim de statistica, adica de numere mari. Raportandu-ne la intreaga populatie, s-a observat ca cei cu exces de greutate au o probabilitate sensibil mai mare de a dezvolta aceasta boala, riscul fiind cu atat mai mare cu cat sunt mai multe kilograme depasite fata de greutatea normala si cu cat este mai mult timp de cand greutatea este marita.

De la cate kilograme in plus creste riscul de a face cancer? Care sunt tipurile de cancer cel mai puternic asociate cu obezitatea?

Cam toate studiile actuale pe acest subiect sunt observationale. Asadar, avem asocieri posibile intre parametrii studiati, fara o demonstratie clara si absolut certa. Conform acestora, exista mai multe forme de cancer corelate cu exces de greutate in diferite grade. In cazul cancerului endometrial, riscul ar fi de 2-4 ori mai mare la femeile supraponderale si obeze si de pana la 7 ori mai mare la cele cu obezitate severa; in adenocarcinomul esofagian – de aproximativ 2 ori mai mare la supraponderali si obezi si de peste 4 ori mai mare la cei cu obezitate severa; in cancerele hepatic si renal, riscul este de aproape 2 ori mai mare, la supraponderali si obezi, iar in cel pancreatic – de 1,5 ori. In cancerul gastric cardial, riscul observat este de aproape 2 ori mai mare la obezi; in mielomul multiplu – cu 10%-20% mai mare la supraponderali si obezi; in meningiom – cu 20% mai mare la supraponderali si cu 50% mai mare la obezi. In cancerul colorectal, riscul este cu aproximativ 30% mai mare la supraponderali si obezi; in cel de vezica biliara – cu 20% mai mare la supraponderali si cu 60% mai mare la obezi; in cel tiroidian – cu 10% mai mare la supraponderali si obezi, la fel si in cel ovarian, in special la femeile care nu au utilizat terapie de substitutie hormonala.

 

Conform ultimului raport al Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN 2018, incidenta cancerului in tara noastra este intr-o continua crestere, fiind estimate peste  83.000 de cazuri nou diagnosticate, cu circa 9.000 mai multe decat acum zece ani. 

Dar in cancerul de san?

In cazul cancerului mamar, avem cateva particularitati interesante: la femeile obeze aflate in postmenopauza, exista un risc de 20%-40% mai mare, in special la cele care prezinta receptori hormonali si nu au utilizat niciodata terapie hormonala de substitutie. Pe de alta parte, la femeile in premenopauza, riscul este usor mai scazut, cu 20%, pentru tumorile cu receptori hormonali prezenti. La acest tip de cancer, obezitatea creste riscul si la barbati, desi cazurile sunt extrem de rare.

Ati observat aceasta asociere in practica medicala? Cati dintre pacientii pe care ii vedeti sunt supraponderali?

Asa cum am mentionat si mai devreme, observatiile raman doar asocieri a caror cauzalitate ramane sa fie dovedita sau nu in viitor. Daca iau in considerare doar ultimii doi ani, din aproximativ 2.000 de pacienti cu cancer, cam 35% sunt supraponderali, iar ceva peste 23% sunt obezi, toate gradele. In total, 58% pacienti au exces de greutate, deci ceva mai mult de jumatate. Pe de alta parte, doar 7% dintre pacientii mei din ultimii doi ani se incadreaza la subponderal, dar majoritatea dintre ei sunt cu o structura osoasa foarte subtire, sedentari si nu au avut niciodata in viata o greutate mai mare, decat eventual cu 3-4 kg in plus.

Cum anume influenteaza grasimea in exces aparitia cancerului. Descifrati mecanismul, va rugam.

Depozitele de grasime din organism au doua mari roluri: depozit de energie si trimiterea constanta de semnale catre restul organismului, influentand astfel cresterea celulelor, anumite reactii chimice din celule si ciclurile reproductive ale organismului. Cateva mecanisme au fost identificate si le voi enumera pe scurt, existand posibilitatea ca in timp sa se mai descopere si altele. In primul rand, prea mult tesut gras poate duce la niveluri mai mari de insulina sau alti factori de crestere celulara, ceea ce poate duce la cresterea riscului de cancer. In al doilea rand, persoanele cu exces de greutate au adesea un nivel de inflamatie cronica in organism, care poate conduce la mutatii in ADN, astfel putand declansa cancerul. In al treilea rand, celulele grase in exces pot determina producerea in exces de hormoni estrogeni, care pot duce la multiplicarea mai rapida a unor celule, astfel crescand riscul de cancer. Alte posibile mecanisme, la nivel de teorie, se pot referi la modificarea matricii de tesut conjunctiv care inconjoara celulele de la nivelul sanului, modificari ale raspunsului imun, efecte directe asupra sistemelor din nucleul celulei, unde este pastrat ADN-ul sau interferente in gestionarea stresului oxidativ.

„Mai important decat procentul de grasime corporala este cel de masa musculara (normal 35%-48% din greutate). Acesta are tendinta de a scadea cu varsta, in special la persoanele sedentare, ceea ce conduce la scaderea arderilor si cresterea depozitelor de grasime, astfel crescand riscul de boala. Concluzie simpla: un minimum de miscare zilnica este obligatorie, cu consecventa si perseverenta!”

In ce masura scaderea in greutate poate ameliora evolutia unui cancer?

Cele mai multe informatii referitoare la prognosticul pacientilor cu cancer se refera, evident, la formele cele mai raspandite: cancer de san, de prostata sau colorectal. S-au observat influente in cateva aspecte studiate ale supravietuirii: calitatea vietii, recurenta bolii (revenirea), progresia bolii si prognosticul (supravietuirea). Desi deocamdata sunt putine studii, avem cateva exemple: 1) referitor la calitatea vietii, obezitatea este asociata cu un risc mai mare de aparitie a limfedemului la persoanele tratate pentru cancer de san, dar si a incontinentei urinare la cele care au fost tratate de cancer de prostata prin prostatectomie radicala; 2) la pacientii cu cancer rectal stadiile II sau III, excesul de greutate duce la un risc crescut al recurentei locale; 3) decesul din cauza mielomului multiplu este cu 50% mai frecvent intalnit la cei cu exces de greutate, fata de cei normoponderali.

Desigur, concluzii mai complete pe temele discutate mai sus, doar timpul ne va putea oferi. Insa e cert ca, si daca ramanem numai la nivel observational, ajungem la aceeasi concluzie veche de cand lumea: grasimea in exces ne protejeaza numai de frig si de rostogolitul pe scari, deci… MAI BINE SLAB DECAT GRAS!

„Lumea stiintifica ia in considerare mai multi factori de risc pentru cancer: agenti infectiosi, alcool in exces, dietanesanatoasa, dezechilibre hormonale, fumat, inflamatie cronica, obezitate, radiatii de diverse tipuri, scaderea imunitatii, substante cancerigene, varsta. De asemenea, teorii recente par sa confirme impactul negativ al stresului exagerat si al traumei emotionale.”

play
100 DE RĂSPUNSURI

Am pregătit 100 de materiale video în care răspundem la cele mai frecvente întrebări despre cancerul mamar.

Dr. Cristian Gabriel Viișoreanu
DR. CRISTIAN G. VIIȘOREANU

Medic primar Chirurgie generală,
Supraspecializare în Chirurgie oncologică 

„Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț, pe care îl putem pierde atât de ușor atunci când nu îl ocrotim îndeajuns!”

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri!
Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.