Drenajul Limfatic Manual - Ce Rol Are După O Mastectomie?

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Kinetoterapie și Drenajul limfatic manual

Drenajul limfatic manual trebuie efectuat zilnic, pe o perioadă de maximum patru săptămâni, după care se face o pauză de două – trei luni

Drenajul limfatic manual reprezintă o formă de masaj blând, superficial, aplicat pe suprafața pielii și constă în executarea de manevre și presiuni ușoare, specifice. Acesta ajută la îmbunătățirea circulației fluxului limfatic și, în cazul efectuării lui după intervenții chirurgicale însoțite de limfadenectomie (rezecția ganglionilor limfatici), contribuie la dezvoltarea în timp a unei circulații limfatice colaterale.

Cum se realizează drenajul limfatic? În ce constă? Trebuie repetat?

Sistemul limfatic este parte integrantă a sistemului circulator al organismului, prin el circulând limfa. Limfa se formează la nivel interstițial (spațiul dintre celule) și are un rol foarte important în eliminarea produșilor rezultați în urma proceselor metabolice. De asemenea, limfa are un rol deosebit de important și în sistemul imunitar al organismului, atât prin producerea de celule specifice (limfocite), cât și prin transportul acestora în zonele unde sunt necesare.

În cazul patologiilor (în cea mai mare parte oncologice) care necesită intervenție chirurgicală însoțită de rezecție ganglionară, drenajul limfatic manual este recomandat atât ca prevenție, cât și ca tratament al limfedemului. Limfedemul reprezintă acumularea în exces a limfei, într-o anumită regiune, ca urmare a perturbării sau întreruperii circulației limfatice. În scop terapeutic, indicația de drenaj limfatic manual, zona interesată, cât și frecvența ședințelor, sunt stabilite strict de către medicul specialist/medicul curant.

Pe termen lung, drenajul limfatic manual ajută la dezvoltarea unei circulații limfatice colaterale și la prevenirea apariției limfedemului. Ca prevenție, drenajul limfatic manual trebuie efectuat pe perioade cât mai lungi de timp, cu o frecvență mai scăzută, frecvență determinată de răspunsul organismului la procedură și trebuie obligatoriu însoțit de kinetoterapie (gimnastică medicală) specifică, o igienă corespunzătoare a zonei interesate și respectarea măsurilor de precauție ce se impun în astfel de cazuri.

Pentru combaterea sau ameliorarea limfedemului deja instalat, drenajul limfatic manual face parte dintr-un plan mai amplu de recuperare, denumit Terapia Decongestivă Complexă. Aceasta are două faze:

  1. Decongestia: Această fază urmărește reducerea efectivă a limfedemului și decongestionarea zonei edemațiate. Aici se au în vedere următoarele etape:

a. Îngrijirea tegumentelor și igiena corespunzătoare a regiunii afectate;
b. Drenajul limfatic manual, prin intermediul căruia se obține o reducere a limfedemului;
c. Bandajarea compresivă, prin care se încearcă menținerea rezultatelor obținute în urma drenajului limfatic, de la o ședință la următoarea. Bandajarea se execută de către terapeut, folosindu-se kit-uri special concepute pentru acest tip de tratament;
d. Kinetoterapia, obligatorie pentru obținerea unor rezultate cât mai benefice.

2. Menținerea și optimizarea rezultatelor obținute în faza de decongestie.

Aceasta se realizează prin purtarea de către pacient a unor elemente vestimentare compresive (garments de compresie), pe perioada dintre curele de tratament. Garment-urile de compresie sunt confecționate pe comandă, din materiale speciale și personalizate, în urma unor măsurători stricte ale membrului edemațiat. Și în această fază a tratamentului un rol foarte important îl are kinetoterapia.

Ca tratament, drenajul limfatic manual trebuie efectuat zilnic, pe o perioadă de maximum patru săptămâni, după care se face o pauză de două – trei luni, timp în care pacientul va purta garment-ul de compresie și va continua gimnastica medicală.

Ce rol are această procedură după o mastectomie?

În cazul patologiei mamare, în urma intervenției de mastectomie (extirparea sânului), însoțită de limfadenectomie, este foarte important ca drenajul limfatic manual să se înceapă cât mai repede după intervenția chirurgicală (preferabil din ziua următoare), dacă nu există alte contraindicații, atât pentru a compensa deficitul circulator limfatic, cât și pentru a ajuta limfa să-și găsească o cale de evacuare, cât mai rapid.

Ce categorii de pacienți au contraindicație pentru drenajul limfatic?

Ca orice altă procedură medicală de recuperare, și drenajul limfatic manual are contraindicații. Dintre cele mai importante, amintim:

– insuficiență cardiacă decompensată;
– inflamații acute cauzate de agenți patogeni (bacterii, virusuri, fungi);
– hiperfuncția glandei tiroide;
– astm bronșic;
– tuberculoză;
– afecțiuni dermatologice severe;
– boli contagioase;
– leziuni neoplazice evolutive.

Ce complicații pot apărea în urma sa?

Dacă indicația de drenaj limfatic manual este corectă și este efectuată de  persoane calificate (terapeuți), bine instruite și cu experiență în domeniu, masajul de drenaj limfatic nu ar trebui să aibă efecte adverse și nici complicații. Totuși, în cazuri rare, pot apărea:

  • echimoze (vânătăi);
  • amețeli;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • senzație de oboseală;
  • erupții cutanate.

 

 

*Acest articol a fost publicat pe 360medical.ro.

play
100 DE RĂSPUNSURI

Am pregătit 100 de materiale video în care răspundem la cele mai frecvente întrebări despre cancerul mamar.

Dr. Cristian Gabriel Viișoreanu
DR. CRISTIAN G. VIIȘOREANU

Medic primar Chirurgie generală,
Supraspecializare în Chirurgie oncologică 

„Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț, pe care îl putem pierde atât de ușor atunci când nu îl ocrotim îndeajuns!”

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri!
Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.