*Acest articol a fost publicat pe site-ul Avantaje.ro
Dr. Andreea Meruță este medic specialist chirurgie plastică și reconstructivă și activează în cadrul Institutului Sânului, unde reface sânii pacientelor care au suferit operații de mastectomie. Despre operația de refacere a sânului și despre ce așteptări ar trebui să aibă pacientele care suferă o astfel de intervenție, în interviul de mai jos.
Doamna doctor, dumneavoastră refaceți sânul lezat de cancer. Vă mai înspăimântă boala aceasta?
Da, mai ales în momentul în care văd paciente foarte tinere mi se pare îngrozitor. Cu toate astea capacitatea acestor femei de a accepta un prag al destinului este excepțională. Au înțelepciunea de a vedea în această experiență de viață, oarecum jumătatea plină a paharului, își recalculează valorile și încep să privească viața cu alți ochiși să se bucure de fiecare moment.
Din fericire, rata de supraviețuire după acest diagnostic este destul de ridicată. Iar viața lor de după… este complet schimbată, își recalculează opțiunile.
Aș zice că sunteți un arhitect sau un constructor pentru femei în încercarea de a reconstrui ceea ce trebuie înlăturat prin chirurgie. Se întâmplă să fiți și terapeut?
Este aproape obligatoriu. Diagnosticul acesta le bulversează pe femei. Ele au nevoie de empatie, înțelegere, suport… iar la Institut noi le ajutăm să treacă prin această călătorie mai ușor. Fiecare dram de înțelegere contează.
Dumneavoastră le oferiți femeilor șansa de a se simți din nou… în largul lor. Feminine, dorite, întregi. Este oare o aparență?
Eu întotdeauna le spun femeilor că ceea ce le definește nu este un sân. Înainte de orice ele au personalitate, iar omul de lânge ele nu le-a ales pentru sânii lor. E adevărat că împactul psihologic pentru cancerul la femei este foarte mare, pentru că este asociat cu feminitatea, sexualitatea, iar pacientele după mastectomie nu se mai arată partenerului, nu se mai pot uita în oglindă, nu-și ating zona de mastectomie.
Eu încerc să le ofer o senzație de normalitate… pentru că în discuțiile cu aceste femei le spun că ceea ce a fost n-o să mai fie. N-o să putem niciodată să reconstruim un sân identic cu cel avut înainte. Și asta e valabil oriunde în lume…
Ce așteptări au pacientele?
Aici pacientele trebuie să înțeleagă foarte clar că aștepările trebuie să fie realiste. Pentru că altfel, după ce ies din operație și se văd, intervine depresia. Noi le explicăm că există șanse ca sânul/sânii să nu fie ca din reviste, să tragă cicatricea de la mastectomie de areolă, este posibil să se vadă implantul sau să fie nevoie de alte intervenții pentru retușuri.
Există un mit care spune că reconstrucția mamară crește riscul de recidivă.
Nu este adevărat. Este demonstrat că recontrucția mamară, indiferent de modalitatea de reconstrucție, fie că este cu implant fie că este un țesut autolog, de la pacientă, nu are un impact asupra evoluției bolii. Dar, în același timp, un sân reconstruit nu trebuie ignorat, trebuie continuată supravegherea cu ecografie.
Vorbiți-mi despre o realizare notabilă a echipei de la Institutul Sânului…
Sunt multe, dar una specială este cea realizată în urmă cu o lună, în premieră națională. Este o reconstrucție prepectorală cu derm artificial. Tehnica clasică constă în introducerea implantului siliconic sub mușchiul pectoral, dar această metodă asociază niște dureri în zonă și are un aspect destul de artificial, cu posibile edeme (sânul rămâne umflat mai multă vreme).
Ei bine, în lume exista deja această tehnică de implant prepectoral, adică în fața mușchiului și nu dedesubt. Cu ajutorul unui derm artificial, care nu are reacție imunologică, organismul deci nu îl respinge, iar în timp este asimilat organismului.
Această membrană înglobează implantul, rezultatul este mult mai natural iar durerile post-operatorii sunt mult mai mici. Reconstrucția arată mult mai natural, sânul stă normal, firesc.