Tot ce trebuie să știți despre cancerul ovarian

Factorii care pot crește riscul de apariție a cancerului ovarian pot fi următorii: vârstă între 50 și 60 de ani, mutații genetice moștenite, antecedente familiale de cancer ovarian, terapia de substituție hormonală estrogenică, vârsta la care a aparut prima menstruație și menopauza – începutul menstruației la o vârstă fragedă sau debutul menopauzei la o vârstă mai târzie, sau ambele.

Dacă există un istoric familial de cancer mamar și ovarian, pacientele trebuie să se adreseze medicului. Acesta poate determina ce înseamnă acest lucru pentru propriul risc de cancer. În unele cazuri, medicul vă poate trimite la un consilier genetic care vă poate ajuta să decideți dacă testarea genetică poate fi potrivită pentru dvs.

Care sunt factorii care cresc riscul apariției cancerului ovarian?

Factorii care pot crește riscul de apariție a cancerului ovarian pot fi următorii:
1. Vârsta: cancerul ovarian poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecvent la femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani.
2. Mutații genetice moștenite: un mic procent din cancerele ovariene sunt cauzate de mutațiile genetice moștenite de la părinți. Genele cunoscute pentru creșterea riscului de apariție a cancerului ovarian sunt BRCA1 și BRCA2. Aceste gene cresc, de asemenea, riscul de cancer mamar. Alte mutații genetice, inclusiv cele asociate cu sindromul Lynch, sunt cunoscute a crește riscul de apariție a cancerului ovarian.
3. Antecedente familiale de cancer ovarian: persoanele cu două sau mai multe rude apropiate cu cancer ovarian au un risc crescut de a dezvolta acest tip de cancer.
4. Terapia de substituție hormonală estrogenică, în special în cazul utilizării pe termen lung și în doze mari.
5. Vârsta la care a apărut prima menstruație și menopauza: începutul menstruației la o vârstă fragedă sau debutul menopauzei la o vârstă mai târzie, sau ambele, pot crește riscul de apariție a cancerului ovarian.

Ce măsuri pot fi luate pentru a-l preveni?

Nu există nicio modalitate sigură de prevenire a cancerului ovarian. Dar pot exista modalități de a vă reduce riscul: luați în considerare administrarea pilulelor contraceptive, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă pilulele contraceptive pot fi potrivite pentru dumneavoastră: femeile care utilizează contraceptive orale pot avea un risc redus de cancer ovarian. Contraceptivele orale au riscuri, deci trebuie pus în balanță dacă beneficiile sunt mai mari decât acele riscuri în funcție de situația fiecărei paciente.

Dacă există un istoric familial de cancer mamar și ovarian, pacientele trebuie să se adreseze medicului. Acesta poate determina ce înseamnă acest lucru pentru propriul risc de cancer. În unele cazuri, medicul vă poate trimite la un consilier genetic care vă poate ajuta să decideți dacă testarea genetică poate fi potrivită pentru dvs. Dacă vi se pare că aveți o mutație genetică care crește riscul de apariție a cancerului ovarian, puteți lua în considerare intervenția chirurgicală pentru a elimina ovarele pentru prevenirea cancerului.

Prin ce modalități de diagnostic pot fi identificați acești factori din timp?

Testele și procedurile utilizate pentru a diagnostica cancerul ovarian includ:
1. Consult ginecologic. În timpul unui consult, medicul dumneavoastră introduce degetele cu mănuși în vagin și simultan apasă cu o mână pe abdomen pentru a vă simți organele pelvine. De asemenea, medicul vă examinează vizual organele genitale externe, vaginul și colul uterin.
2. Teste de imagistică. Testele, cum ar fi ecografia sau examinarea CT a abdomenului și a pelvisului, vă pot ajuta să determinați dimensiunea, forma și structura ovarelor.
3. Analize de sânge. Testele de sânge pot include teste de funcții ale organelor care pot ajuta la determinarea stării generale de sănătate.

Care sunt cauzele apariției cancerului ovarian?

Nu este clar ce cauzează cancerul ovarian, deși medicii au identificat factori care pot crește riscul bolii. În general, cancerul începe atunci când o celulă dezvoltă erori (mutații) în ADN-ul său. Mutațiile spun celulei să crească și să se înmulțească rapid, creând o masă (tumoare) a celulelor anormale. Celulele anormale continuă să trăiască atunci când celulele sănătoase ar muri. Ele pot invada țesuturile din apropiere și se pot rupe de la o tumoră inițială pentru a se răspândi în altă parte a corpului (metastaze).

Care pot fi simptomele cancerului ovarian?

Cancerul ovarian în stadiul incipient cauzează rareori orice simptome. Cancerul ovarian avansat, poate provoca simptomele și simptomele nespecifice care sunt adesea confundate cu alte condiții benigne mai frecvente. Semnele și simptomele cancerului ovarian pot include:
• Balonare abdominală;
• Senzație rapidă de sațietate;
• Pierdere în greutate;
• Disconfort în zona pelvisului;
• Modificări ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi constipația;
• Nevoie frecventă și imperioasă de a urina.

*Acest articol a fost publicat pe site-ul 360medical.ro.

Scrie si apasa pe enter pentru a cauta