Diagnosticul Patologiei Mamare – InstitutulSanului.ro

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

19

Ce se întâmplă dacă descoperiți un nodul sau dacă descoperiți o anomalie vizibilă pe o mamografie?

Deși acest lucru poate sugera eventuala prezență a cancerului, nu înseamnă automat că aveți cancer. Semnalează însă necesitatea imediată de a efectua o serie de teste suplimentare pentru a stabili natura anomaliei sau a nodulului. Evaluarea unui nodul la nivelul sânului implică adesea o serie de pași: Dacă este prezent cancerul, se fac de obicei și alte teste, menite să identifice prezența sau absența unor metastaze sau a anumitor caracteristici ale tumorii. Procesul de diagnosticare poate dura mai multe zile. Aceasta este, de obicei, o perioadă de mari incertitudini și stres emoțional. Incertitudinea poate fi uneori mai stresantă decât certitudinea diagnosticului de cancer. Cunoașterea permite acțiunea, pe când incertitudinea ne împiedică să putem face planuri și să trecem mai departe, fapt care provoacă anxietate. De aceea, procesul de diagnostic este deosebit de important. Precizia cu care fiecare informație despre natura bolii va determina eficiența tratamentului. Pentru obținerea unui diagnostic corect sunt necesare mai multe teste. De asemenea, nu trebuie pierdut din vedere faptul că bolile necanceroase ale sânului sunt mult mai frecvente decât cancerul mamar.
Citește și despre Afecțiunile benigne ale sânului 
Institutul Sânului oferă pacientelor întregul spectru de investigații necesare pentru prevenirea sau depistarea incipientă a patologiilor mamare, de la consultații clinice, evaluarea dosarului și screening imagistic (ecografie mamară, elastografie, puncție biopsie mamară, mamografie cu tomosinteză și IRM mamară).
Consultul clinic
Pe lângă auto-examinarea sânului, efectuată lunar acasă, controlul mamar este principala măsură indicată tuturor femeilor pentru depistarea incipientă a cancerului la sân. Examenul clinic al sânului se recomandă anual, în afară perioadei menstruale. În cadrul consultației, medicul va examina și palpa cu atenție sânul, urmărind existența unor modificări suspecte care ar putea indica prezența cancerului mamar:
  • Apariția unor noduli sau ganglioni axilari măriți;
  • Retracția pielii sau mamelonului;
  • Modificări de culoare și consistență a sânului;
  • Scurgeri mamelonare sangvinolente.
Examinarea clinică durează circa 10 de minute și este nedureroasă.
Investigațiile imagistice
Beneficiul testelor imagistice este localizarea unei tumori situate profund în sân, ce nu poate fi simțită la palpare. De asemenea, ele pot arăta dacă sunt mai multe zone suspecte. Testele imagistice pot fi folosite și pentru a ghida o procedură bioptică pe ac. Cele mai folosite teste imagistice pentru diagnosticarea cancerului mamar sunt mamografia  de diagnostic și ecografia . Uneori se folosesc și alte teste, inclusiv Rezonanța Magnetică. Institutul Sânului beneficiază de toate instrumentele de diagnostic imagistic pentru stabilirea unui diagnostic precis:
  • Mamograful Senographe Essential, Marca General Electric
  • Ecograful ACUSON S 2000 ABV De La Siemens
Scanare 3D
Sistemul ACUSON S2000 
Efectuează scanarea volumetrică și reconstrucția tridimensională a structurii sânului, oferind, față de tehnologiile anterioare, o perspectivă 3D completă și detaliată asupra țesutului mamar, cu afișarea planului coronal (nerealizabil în ecografia 2D). Astfel, se îmbunătățește calitatea investigației și a localizării spațiale a leziunilor.

 

Tehnologii avansate – elastografie

 

Tehnologii avansate – elastografie
Ecograful este prevăzut cu un sistem complex de aplicații elastografice, care măsoară în timp real elasticitatea țesuturilor analizate, ajutând la diferențierea dintre tumorile benigne și cele maligne. Analiza se bazează pe dimensiunile și forma leziunilor afișate în tehnica elastogafică comparat cu tehnica clasică de ecografie, corelat și cu duritatea leziunilor măsurate elastografic, în cele mai multe cazuri.
Cum decurge investigația
Ca şi în cazul unei ecografii 2D, pacienta va sta întinsă pe pat, vizionarea imaginilor 3D se face automat prin aplicarea pe suprafața sânului a sondei ecografice susținută de un braț mecanic cu mișcarea controlată de echipament, sub supravegherea operatorului. Examinarea are o durată mult redusă față de ecografia clasică, iar presiunea aplicată pe sân este minimă, astfel încât pacienta se va simți confortabil pe tot parcursul investigației. Imaginile obținute pot fi memorate, procesate, analizate și accesate ulterior pentru a monitoriza evoluția tumorală.
Aparatul GAMMA FINDER WOM WORLD OF MEDICINE
Biopsia
Biopsia implică excizia unei mici probe de țesut, în vederea analizării în laborator. În general, este singura metodă pentru a afla cu certitudine dacă o anumită leziune este suspectă de cancer. Biopsia prin vacuum este cea mai avansată metodă de biopsie cu ac. Aceasta constă în prelevarea unor mostre de țesut mamar care prezintă suspiciuni de cancer, pentru a fi examinată. După ce este poziționat în zona dorită, mostrele tisulare sunt aspirate prin vacuum într-un recipient atașat, fără ca acul să fie îndepărtat de la locul recoltării. Avantajul acestei metode este rapiditatea intervenției și confortul sporit al pacientei, aceasta nemaifiind supusă unor puncții repetate.

 

Tehnologii avansate – elastografie

 

Nu uitați că puteți obține evaluarea dosarului medical, din partea specialiștilor noștri, în cazul în care sunteți deja diagnosticată cu cancer mamar, accesând secțiunea Second opinion. 
play
100 DE RĂSPUNSURI

Am pregătit 100 de materiale video în care răspundem la cele mai frecvente întrebări despre cancerul mamar.

Dr. Valentina Iordache
DR. VALENTINA IORDACHE

Medic primar Chirurgie generală,
Supraspecializare în Chirurgie oncologică

"Diagnosticul precoce reprezintă un aliat de nădejde în lupta cu cancerul mamar. Cu tehnologia de astăzi, putem detecta leziuni de dimensiuni infra-clinice ce pot fi tratate cu un prognostic mult mai bun."

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri! Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.