Cancerul De Col Uterin – InstitutulSanului.ro

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este o problemă majoră de sănătate publică în România, fiind una dintre cele mai frecvente cauze de deces prin diagnostic oncologic la femei. Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății din România în anul 2020, aproximativ 3.000 de femei sunt diagnosticate anual cu această patologie, peste 1.500 dintre ele pierzându-și viața.

Incidența cancerului de col uterin în România este una dintre cele mai ridicate din Europa, cu o rată de incidență standardizată de 12,4 cazuri la 100.000 de femei. Această rată este de aproape trei ori mai mare decât media europeană și de șase ori mai mare decât cea din țările cu venituri ridicate.

Una dintre cauzele acestei incidențe ridicate este reprezentată de faptul că în țara noastră screeningul pentru cancerul de col uterin și vaccinarea împotriva HPV sunt subutilizate.

Cauze și factori de risc ai cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin se dezvoltă atunci când celulele normale din colul uterin se transformă în celule anormale și încep să crească și să se înmulțească necontrolat. Cauza exactă a acestei boli nu este cunoscută cu exactitate, dar se știe că este des asociată cu infecția cu anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV), precum și cu alți factori de risc.

Iată câțiva factori care pot crește riscul de a dezvolta cancer de col uterin:

 • Infecția cu HPV: HPV-ul este cel mai important factor de risc pentru cancerul de col uterin. Anumite tipuri de HPV pot provoca modificări la nivelul celulelor colului uterin, care pot duce la dezvoltarea cancerului.
 • Fumatul: Fumatul poate crește riscul de cancer de col uterin, deoarece substanțele chimice din tutun pot provoca modificări la nivelul celulelor colului uterin.
 • Istoricul de leziuni cervicale: Femeile care au avut leziuni cervicale precanceroase sau cancer de col uterin în trecut prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin în viitor.
 • Sistemul imunitar slăbit: Femeile cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele care suferă de boli autoimune sau care au primit transplanturi de organe, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin.
 • Istoricul de boli cu transmitere sexuală: Infecțiile cu alte boli cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul genital, chlamydia sau gonoreea, pot crește riscul de cancer de col uterin.

Este important de reținut că, deși acești factori de risc pot crește probabilitatea de a dezvolta cancer de col uterin, nu înseamnă că orice femeie care are acești factori de risc va dezvolta această boală. De asemenea, există și femei care dezvoltă cancer de col uterin fără să aibă vreun factor de risc cunoscut.

Despre Papiloma Virus Uman (HPV)

Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, dintre care aproximativ 40 sunt transmise prin contact sexual.

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt asimptomatice și se vindecă de la sine în câteva luni. Cu toate acestea, unele tulpini de HPV pot provoca probleme de sănătate mai grave, cum ar fi negii genitali sau cancerul de col uterin, anus, penis sau gât.

Infecția cu HPV se transmite prin contact sexual, inclusiv prin sex vaginal, anal sau oral. Utilizarea prezervativului poate reduce riscul de a contracta HPV, dar nu oferă protecție completă.

Simptome ale cancerului de col uterin

În stadiile incipiente, cancerul de col uterin poate să nu producă simptome evidente, ceea ce face cu atât mai importantă efectuarea regulată a testelor de screening. În stadiile avansate, cancerul de col uterin poate produce următoarele simptome:

 • Sângerare vaginală anormală: poate fi în cantități mici sau mari, poate apărea între perioadele menstruale sau după menopauză sau poate apărea în timpul sau după actul sexual.
 • Durere în timpul actului sexual
 • Secreție vaginală neobișnuită care poate fi apoasă, mucoasă sau cu sânge
 • Durere pelvină sau în partea inferioară a spatelui
 • Senzație de oboseală inexplicabilă
 • Pierdere în greutate neintenționată

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți oricare dintre aceste simptome sau dacă aveți orice altă preocupare legată de sănătatea dumneavoastră vaginală și pelvină.

Tipuri de cancer de col uterin

Principalele tipuri de cancer de col uterin sunt:

 • Carcinomul scuamos. Acest tip de cancer de col uterin începe în celulele subțiri și plate (celule scuamoase) care căptușesc partea exterioară a colului uterin, care se proiectează în vagin. Majoritatea cancerelor de col uterin sunt carcinoame cu celule scuamoase.
 • Adenocarcinom. Acest tip de cancer de col uterin începe în celulele glandulare în formă de coloană care căptușesc canalul cervical.

Uneori, ambele tipuri de celule sunt implicate în cancerul de col uterin. Foarte rar, cancerul apare în alte celule din colul uterin.

Diagnosticul de cancer de col uterin

Diagnosticul de cancer de col uterin implică de obicei mai multe etape și teste, inclusiv:

 • Testul Papanicolau: este un test de screening care examinează celulele cervicale pentru a detecta modificările precursoare ale cancerului.
 • Colposcopia: este un examen care utilizează un instrument special numit colposcop pentru a examina colul uterin cu atenție.
 • Biopsia: este o procedură în care se prelevează o mică bucată de țesut cervical pentru a fi examinată sub microscop pentru a determina dacă există celule canceroase.
 • Imagistica: poate fi efectuată o tomografie computerizată (CT), o imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) sau o ecografie pentru a evalua dimensiunea și extinderea cancerului.
 • Testarea markerilor tumorali: pot fi efectuate teste pentru a măsura nivelul de markeri tumorali în sânge.

Dacă este confirmat diagnosticul de cancer de col uterin, se vor efectua și alte teste pentru a determina stadiul și gradul cancerului. Aceste teste pot include imagistica suplimentară, cum ar fi PET-CT, și biopsie a ganglionilor limfatici pentru a determina dacă cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Tratamentul cancerului de col uterin

Tratamentul cancerului de col uterin este stabilit de comisia oncologică împreună cu pacienta, întrucât se va lua în calcul atât tabloul clinic cât și dorința femeii de a mai avea copii ulterior. În mod cert, această opțiune va fi posibilă atâta vreme cât stadiul bolii va permite acest lucru.

Parcursul terapeutic pentru învingerea bolii urmează, în general, următorii pași:

 • Tratamentul chirurgical – eliminarea tumorii;
 • Radioterapie;
 • Chimioterapie;
 • Terapie țintită.

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Prevenția cancerului de col uterin

Principala și cea mai eficientă metodă de prevenție a cancerului de col uterin este vaccinarea împotriva HPV.

Vârsta la care este recomandată vaccinarea atât la băieți cât și la fete este în perioada de pre-adolescență, începând cu vârsta de 9 ani, pentru a produce cel mai bun efect.

Vaccinarea împotriva HPV nu va înlocui de-a lungul vieții efectuarea screeningului de prevenție, întrucât vaccinurile NU acoperă toate tipurile de HPV. Așadar, este recomandat ca femeile vaccinate să urmeze aceleași recomandări de screening.

Alte mijloace de prevenție sunt: folosirea prezervativului, pentru evitarea expunerii la infecția cu HPV, renunțarea la fumat și evitarea în general a tuturor factorilor de risc ai cancerului de col uterin.

play

100 DE RASPUNSURI

Am pregatit 100 de materiale video in care raspundem la cele mai frecvente intrebaridespre cancerul mamar

Dr. Amelia Mihai (Milulescu)
DR. AMELIA MIHAI (MILULESCU)

Medic primar Obstetrică și Ginecologie, supraspecializare în Ginecologie Oncologică, doctor în medicină

Programări

Completați formularul de pe pagina de programări și veți fi contactat în cel mai scurt timp.

Consultație online

Obțineți opinia medicală a specialiștilor noștri! Trimiteți-ne dosarul dvs. medical, și veți primi din partea echipei noastre un raport medical complet.

Tot ce trebuie sa stii despre cancerul mamar scaled
01.

Practic

Cancerul mamar

Tot ce trebuie să știi despre această afecțiune

Afecțiuni benigne ale sânului
02.

Ghidul nostru

Afecțiunile benigne ale sânului

Când este cazul să ne îngrijorăm

Consiliere nutritionala 1 scaled
03.

Suport

Nutriție oncologică

cum trebuie să ne hrănim în timpul tratamentului oncologic