Cancerul ovarian

Cancerul ovarian este o afecțiune oncologică gravă caracterizată prin diviziunea aberanta a celulelor epiteliale la nivelul ovarelor, în interiorul, vecinătatea sau pe stratul exterior al acestora, dobândind astfel un caracter malign. Din păcate, în majoritatea cazurilor este diagnosticat tardiv, când cancerul s-a extins deja în pelvis și în abdomen.

In prezent, nu exista nici un test de screening pentru cancerul ovarian. Ar trebu ca fiecare pacienta sa fie atenta si sa discute cu medicul ginecologc orice modificare aparuta nou descoperita. Cu cat cancerul ovarian este diagnosticat mai devreme, cu atat este mai probabil ca tratamentul sa aiba succes.

Cancerul ovarian ocupa locul 8 ca frecventa a cancerului la femei si al 18-lea cel mai frecvent tip de cancer in general. In 2020, au fost peste 313.000 de cazuri noi de cancer ovarian si a 5-a cauza de deces prin cancer la femei. In Romania, in anul 2020 au fost raportate 1909 de noi cazuri de cancer ovarian si 1121 de decese datorate acestei patologii.

 

Cauzele cancerului ovarian si factorii de risc

Cancerul ovarian este un grup de boli care isi are originea in ovare sau in zonele conexe ale trompelor uterine si peritoneu. Femeile a doua ovare, care sunt situate in pelvis, cate unul de fiecare parte a uterului. Ovarele produc hormoni feminini (estrogen si progesteron) si produc ovule pentru reproducere. Femeile au doua trompe uterine care sunt de asemenea, de o parte si de alta a uterului. Ovocitele trec de la ovare prin trompele uterine catre uter. Peritoneul este un tesut care „captuseste” organele din abdomen.

 

Factorii de risc ai cancerului ovarian

Deși cauza apariției cancerului ovarian nu este definită cu precizie, specialiștii au identificat o serie de factori de risc care ar putea contribui la apariția cancerului ovarian. Aceștia sunt:

 • Vârsta – majoritatea cazurilor apar după menopauză, odată cu înaintarea în vârstă. Potrivit statisticilor, 8 din 10 femei diagnosticate cu cancer ovarian aveau varsta peste 50 de ani. Acest lucru nu exclude însă apariția acestei forme de cancer și la vârste mai tinere.
 • Istoricul familial – alte cazuri diagnosticate în familie, de cancer ovarian, mamar, endometrial sau cancer de colon; în special la rudele de gradul I poate reprezenta un factor de risc. Mutația genetică moștenită BRCA1 și/sau BRCA2 este una dintre cauzele posibile ale apariției cancerului ovarian, 10% din cazuri fiind produse de acest factor de risc.
 • Endometrioza – studiile arată că incidența cancerului ovarian este mai mare în rândul femeilor diagnosticate cu endometrioză. Celulele care migrează din interiorul uterului către ovare și către abdomen se comportă la fel ca cele de la nivelul uterului, inclusiv în privința sângerărilor din timpul menstruației.

Alți factori de risc asociați cancerului ovarian identificați de către specialiști ar mai fi:

 • Menarha întârziată
 • Prima sarcina după vârsta de 30 de ani
 • Nuliparitatea
 • Istoric de cancer de sân
 • Obezitatea

 

Simptome ale cancerului ovarian

Din păcate, boala nu prezintă simptome în stadiu incipient, acestea apărând în special când boala a avansat. De aceea, este de subliniat importanta consultului ginecologic anual, cu efectuarea unei ecografii transvaginale, în măsură să identifice orice anomalie asupra structurii ovarelor.

Atunci când apar simptomele, ele pot fi nespecifice astfel încât se pot confunda cu alte afecțiuni benigne. Iată care sunt acestea:

 • Balonare
 • Senzație de preaplin chiar și când este ingerată o cantitate mică de alimente.
 • Pierdere semnificativă în greutate
 • Durere și disconfort în zona pelvină
 • Constipație, diaree ca rezultat al modificării tranzitului intestinal
 • Senzație de urinare imperioasă
 • Durere în timpul actului sexual
 • Durere de spate
 • Oboseală, astenie.

 

Diagnosticarea si stadializarea bolii

Diagnosticul cancerului ovarian presupune un întreg proces care va determina atât localizarea formațiunilor canceroase cât și natura și stadiul în care se află la momentul investigării lui. Astfel, de la descoperirea unei suspiciuni, medicul va efectua următoarele investigații:

 • Ecografie abdominală sau transvaginală
 • RMN pelvis
 • Tomografie computerizată (CT)
 • Analize de sânge pentru testare genetică și măsurarea markerului CA-125.
 • Explorare chirurgicală prin laparotomie sau laparoscopie pentru recoltare de țesut tumoral, pentru analiză histopatologică.

Cancerul ovarian poate fi încadrat în funcție de evoluția sa în 4 stadii. Primele două stadii, I și II definesc un stadiu incipient al bolii, iar III și IV un stadiu avansat.

Stadializarea este o modalitate de a eticheta cat de departe s-a raspandit cancerul; se iau in considerare mai multi factori:

 • Ce organe sunt afectate de celulele canceroase; Medicul va stabili daca cancerul se afla intr-un ovar, ambele sau daca este raspandit la alte organe din apropiere, din pelvis, abdomen sau alta parte.
 • Celulele canceroase au cateva moduri prin care se pot raspandi in corp. Cancerul ovarian se poate raspandi direct prin pelvis si abdomen, prin ganglionii limfatici sau prin vasele de sange.

Există patru stadii in cancerul de ovar. Cel mai putin sever este cel cu stadializarea cea mai mica; cu cat boala este mai avansata cu atat numarul stadiului creste.

 • Stadiul I este atunci când cancerul este prezent numai la nivelul ovarelor. Acest stadiu mai este clasificat în doua trei subdiviziuni: IA, când este afectat un singur ovar sau trompa; IB, când sunt afectate ambele ovare; IC, cancerul se afla in ambele ovare/trompele uterine si se regaseste si in afara ovarului (pe exteriorul organului sau in spatiul din jurul acestui, numit cavitatea peritoneala)
 • Stadiu II este atunci cand cancerul nu s-a raspandir la ganglionii limfatici sau la organele din parti indepartate ale corpului, dar a ajuns la organele din apropierea ovarelor. Stadiul IIA, cancerul a ajuns la uter, la trompele uterine sau la ambele. Stadiul IIB – cancerul s-a raspandit la organele din pelvis, cum ar fi vezica urinara, colonul sau rectul.
 • Stadiul III are de asemenea 3 sub-diviziuni. In stadiul IIIA, cancerul s-a raspandit dincolo de cavitatea peritoneala prin ganglionii limfatici. Al doilea stadiul (IIIB) – tumora are o dimensiune de aproximativ 2 centimetrii si s-a extins dincolo de spatiul abdominal. In stadiul IIIC, cancerul a depasit zona pelvisului si are dimensiuni mai mari (>2cm).
 • Stadiul IV – reprezintă cea mai avansată etapă a bolii. Invazia celulelor tumorale a ajuns în regiuni îndepărtate față de zona de pornire, a ovarelor, precum si în nodulii limfatici sau alte organe. În stadiul IV A, celulele canceroase pot fi identificate inclusiv în lichidul din jurul plămânilor, în stadiul IV B sunt prezente în ficat sau la nivelul splinei, a plămânilor, pielii sau creierului.

 

Tipuri de tumori ale ovarelor

În urma analizării țesutului tumoral, au fost definite următoarele tipuri de tumori specifice cancerului ovarian:

 • Tumora epitelială – aproximativ în 90% din cazuri.
 • Tumoră stromală – aproximativ 7% din cazurile diagnosticate.
 • Tumoră a celulelor germinale – o formă mai rară de cancer, mai agresivă însă cu o rată de succes favorabilă.

 

Tratamentul cancerului ovarian

În general, tratamentul cel mai des întâlnit presupune chimioterapie și intervenția chirurgicală.

Tratamentul cancerului ovarian este evaluat de o echipă multidisciplinară care va corela toate analizele efectuate, pentru a doza în mod eficient atât medicația cât și conduita chirurgicală. Un aspect important al deciziilor luate în tratamentul acestei forme de cancer ginecologic este dorința pacientei de a avea în continuare copii, când evoluția bolii permite conservarea ovarelor.

 

Intervenția chirurgicală

În funcție de stadiul bolii, medicul chirurg va decide necesitatea extirpării a unui ovar, a ambelor ovare, sau a ambelor ovare împreună cu uterul și a ganglionilor limfatici.

 

Ooforectomia profilactică

Femeile cu mutație BRCA1 sau BRCA2 prezintă un risc ridicat de a dezvolta atât cancer mamar, cât și cancer ovarian. De aceea, majoritatea medicilor recomandă ca femeile cu mutație BRCA1 sau BRCA2 să fie supuse unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea ovarelor (și, de obicei, și a trompelor uterine atașate). Această operație, cunoscută sub numele de ooforectomie profilactică reduce riscul de cancer ovarian cu până la 50% la femeile în premenopauză, hormono-sensibile. Mecanismul este direct, prin îndepărtarea surselor majore de estrogeni (ovarele).

Consultul ginecologic anual, screening-ul mamar anual și monitorizarea oricărei modificări la nivelul aparatului genital feminin sau la nivelul sânilor, precum și investigarea istoricului familial sunt lucruri pe care le putem face pentru a depista o astfel de boală într-un stadiu incipient, ceea ce ne oferă opțiuni de tratament cu un prognostic bun.

(info )
(info )

Scrie si apasa pe enter pentru a cauta