Biopsia Chirurgicală (deschisă) – Incizională și Excizională

InstitutulSanului.ro

O nouă șansă. Institutul Sânului. Centru medical specializat în tratamentul chirurgical al patologiei mamare.

Biopsia chirurgicală (deschisă) – incizională și excizională

Biopsia chirurgicală (deschisă)

În unele cazuri, cantitatea de țesut obținută printr-o biopsie pe ac nu este suficientă și trebuie efectuată o biopsie chirurgicală, sau masa suspectă este dimensiuni mici și palpabilă, iar medicul poate recomanda atât diagnosticarea, cât și îndepărtarea masei într-o singură procedură. În alte situații, se poate stabili că o leziune relativ importantă trebuie îndepărtată printr-o intervenție chirurgicală, indiferent de rezultatele biopsiei pe ac.  De asemenea, biopsia chirurgicală poate fi folosită dacă locul anomaliei face dificil de folosit alte proceduri.

După cum sugerează și numele ei, biopsia chirurgicală presupune o mică intervenție, cu spitalizare de zi (veți pleca acasă în aceeași zi a internării).

Cele două tipuri de biopsii chirurgicale sunt – incizională și excizională.

Prin biopsia chirurgicală incizională se îndepărtează o porțiune din masă pentru a fi examinată. Prin biopsia chirurgicală excizională se îndepărtează toată masa și, în cazul în care celulele canceroase au fost îndepărtate, poate servi ca tratament, precum și ca procedură de diagnosticare. Aceasta se mai numește și lumpectomie sau excizie locală largă.

Pregătirea pentru investigație

De obicei, procedura este efectuată într-o sală de operații, sub anestezie locală, sau, în unele cazuri, sub anestezie generală. Medicul trebuie să știe dacă luați tratamente cu anticoagulante, inclusiv aspirină, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau orice alte medicamente sau produse naturiste care afectează coagularea sângelui. Este posibil să vi se ceară să nu mâncați cu un anumit timp înainte de procedură.

Localizarea prin fir conductor

După o biopsie pe ac gros, medicul radiolog ar putea folosi o tehnică numită localizare prin fir conductor, pentru a trasa, pentru chirurg, drumul până la masa biopsiată. Aceasta se face de obicei imediat înainte de intervenția chirurgicală. Pentru această procedură, sunteți poziționată pentru o mamografie și masa în chestiune este localizată pe o grilă. Apoi este introdus în sân un ac cu un conductor atașat, , până la adâncimea care corespunde coordonatelor de pe grilă. Este posibil să vi se administreze ți un anestezic local înainte de procedură.

Vârful firului conductor este poziționat în masa respectivă sau poate trece prin ea. Sunt efectuate alte două imagini mamografice, pentru verificarea poziției firului conductor. Dacă este necesar, firul conductor poate fi ajustat. După stabilirea poziției corecte, acul este îndepărtat și firul conductor este lăsat pe loc. Un cârlig aflat la capătul firului conductor îl ține ancorat pe poziție. O imagine mamografică a firului conductor este trimisă în sala de operații.

Uneori, dacă ecografia poate oferi o imagine mai bună, un radiolog va folosi ultrasunetele în locul unei mamografii pentru a putea ghida introducerea firului conductor.

Biopsia chirurgicală

Odată toți pașii preliminari încheiați, chirurgul studiază atent imaginile diagnostice pentru a decide în privința celei mai bune metode chirurgicale. În timpul operației, acesta va încerca să îndepărteze întreaga porțiune tumorală, împreună cu firul conductor. Chirurgul poate trasa cu suturi muchiile țesutului îndepărtat (specimen), cu scopul de a orienta specimenul pentru anatomopatolog. De asemenea, marginile specimenului pot fi marcate, astfel încât, atunci când îl analizează, anatomopatologul să poată stabili dacă pe margini sunt celule canceroase.

Chirurgul poate cere radiografierea  țesutului înainte ca acesta să ajungă la anatomopatolog, pentru a-l ajuta astfel să stabilească dacă toate calcificările sunt incluse în probă. Dacă pe margini sunt celule canceroase (margini pozitive), înseamnă că în sân a mai rămas cancer și trebuie îndepărtat mai mult țesut. Dacă marginile sunt curate (margini negative) este mai mare probabilitatea ca întregul cancer să fi fost îndepărtat. Uneori, doar prin îndepărtarea integrală a sânului mastectomie) poate fi excizată toată zona de țesut anormal.

Riscuri și măsuri de îngrijire imediată

Riscurile biopsiei chirurgicale sunt asemănătoare celor asociate oricărei intervenții chirurgicale minore și includ hemoragia, infecția și echimozele în jurul locului biopsiat. Se recomandă ca restul zilei să vă relaxați și să faceți repaus, iar următoarele 5-6 zile să evitați activitățile care vă pot produce disconfort.

Puteți face duș sau baie după îndepărtarea pansamentului. Acesta este îndepărtat, de obicei, în cursul unei alte vizite medicale programate . În primele câteva zile este de așteptat să se producă un drenaj minim la locul inciziei. Un mic tampon de tifon introdus în interiorul sutienului ajută de asemenea la absorbția lichidului drenat. Un sutien poate asigura, de asemenea, susținerea inciziei. Contactați medicul dacă aveți simptome de infecție, precum scurgerea unui lichid mirositor, edem accentuat, înroșire sau sensibilitate la locul inciziei, febră.